Uit de koffer

 

Sta je niet graag voor een publiek en zit je liever met je neus in een boek? Ben je meer van de goede ideeën dan van de flamboyante uitvoering? Eerder introvert dan extravert? Je bent niet de enige. In een prachtige speech breekt Susan Cain een lans voor de introverten onder ons.

Susan Cain: ‘Stop met je schuldig voelen omdat je niet enthousiast en overtuigend kan meedoen met de uitbundigen onder ons. Ghandi, Eleanor Rooseveld zagen zichzelf als introvert en toch hebben zij een groot publiek weten te beroeren.’

Susan Cain schaart zichzelf onder de introverten. Ze signaleert dat er al vanaf de basisschool van je wordt verwacht om extravert te zijn. Ben je niet een haantje de voorste? Pech, dan moet je je elke dag zien te verhouden tot degenen die dat wél zijn.

Dat kan lastig zijn. En vermoeiend. Wat te doen? Susan Cain overwon haar weerzin tegen in het middelpunt der belangstelling staan en nam een jaar lang presentatiecoaching. Haar tips: probeer niet langer iemand anders te zijn. Introvert zijn is oké. Maar laat wél zien welke bagage je in je koffer hebt. Laat de mensen weten wat je met hen wilt delen en wat je bezighoudt. Kijk naar haar overrompelende pleidooi voor introvertheid.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen