Eén man, zes fotografen

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden, luidt de tegeltjeswijsheid. Dat de werkelijkheid gecompliceerder is blijkt uit dit filmpje, waarin zes fotografen ieder de opdracht krijgen een bepaald model zodanig vast te leggen dat diens karakter helder over het voetlicht komt. Wat de fotografen niet weten is dat ieder van hen vooraf een andere beschrijving heeft gekregen van het model. Levert dat significant andere portretten op? En zo ja: is er een link met het Pygmalioneffect (“When we expect certain behaviors of others, we are likely to act in ways that make the expected behavior more likely to occur.”; Rosenthal and Babad, 1985)? En bovendien: is dat dan alleen maar verrassend of heb je er ook iets aan voor de manier waarop je jezelf presenteert?
Kijk het filmpje en lees daarna nog even verder over de mogelijke implicaties voor overtuigend presenteren.

Stel je voor!
De meeste (lees bijna alle) klanten in onze trainingen vergeten bij een presentatie zichzelf goed te introduceren bij hun publiek. Doodzonde want juist in die eerste minuten vormen luisteraars zich een beeld van de spreker en het onderwerp. Mensen luisteren graag naar een expert. Maar als je je niet voorstelt weten mensen niet dat je dat bent.
Bovendien voorkom je ruis door jezelf voor te stellen. Onlangs was ik op een bruiloft waar iemand een toespraak hield. Een heel verhaal over de bruid, een vriendin, een reeks voorvallen, maar wie was die man? Dat vroeg ik mij de hele tijd af. Uiteindelijk bleek het de zwager van de vriendin te zijn. Te laat: ik had een deel van de boodschap gemist omdat ik de aangedragen informatie niet goed kon plaatsen.
Een deel van het probleem is dit: veel mensen zijn bang dat ze opschepperig overkomen als ze hun presentatie beginnen met een overzicht van hun positie en hun ervaring. Overbodig! Je helpt de luisteraar er juist mee. Die begrijpt dan meteen waarom jij daar staat en waarop je verhaal is gebaseerd. Jij bent immers de deskundige.
Die beeldvorming heb je dus in eigen hand. Zoals de fotografen zich bij het portretteren lieten leiden door de informatie vooraf, zo kun je als spreker je imago beïnvloeden door zelf even te vertellen wat je status is. Dat voorkomt dat ze tijd verdoen met gissen, of zich een verkeerd beeld van je vormen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen