Het geheim van een aansprekende stem

Ik hoor het aan je stemVoor meldkamercentralisten is goed stemgebruik soms letterlijk van levensbelang. Maar feitelijk speelt je stem ook een belangrijke (en zwaar onderschatte) rol in communicatie mét beeld. Hoe meer je kunt met je stem, hoe groter je impact. Krijg jij wel eens als commentaar dat je te snel praat of te monotoon? Je kunt er iets aan doen.

Varieer steeds in toonhoogte, volume en tempo!

Een van je belangrijkste werktuigen bij presenteren is je stem. Ook die moet je dus de aandacht geven die een professioneel instrument nodig heeft. Hoe kun je levendig spreken en je overtuigingskracht vergroten? Onderzoek wijst uit dat afwisseling het sleutelwoord is. Veranderingen in tempo, volume en toonhoogte geven de suggestie van een actieve, overheersende en open persoonlijkheid, iemand met veel wilskracht en zelfvertrouwen. Het geheim is dus: spreek dynamisch!

Is snel spreken erg?

Nee, in principe niet. Maar té snel wel. Wetenschappers van de Universiteit van Michigan publiceerden in 2011 een onderzoek naar het effect van spreekstijl bij commerciële gesprekken. Wat waren hun belangrijkste conclusies?

* Wanneer je vlot spreekt, met zo’n 210 woorden per minuut, ben je overtuigender dan wanneer je erg langzaam of erg snel spreekt. Hun verklaring: mensen die erg snel spreken komen onoprecht over en mensen die erg langzaam spreken niet al te slim of zelfs pedant.

* Sprekers die veel korte pauzes lieten vallen waren aanzienlijk overtuigender. Het is natuurlijk om zo’n vier tot vijf keer per minuut een pauze te laten vallen, aldus de onderzoekers. Zelfs sprekers die continu pauzes lieten vallen waren overtuigender dan sprekers die aan een stuk door praatten.

 Bij Valkenburg Trainingen vinden we dynamisch spreken zo belangrijk dat we tijdens diverse trainingen een stemcoach inschakelen. Elizabeth Ebbink bijvoorbeeld. Luister naar haar boodschap.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen