Training in verlegenheid of overtuigen?

Aristoteles wist het al: er zijn drie factoren die de overtuigingskracht van een betoog bepalen: het karakter en de deskundigheid van de spreker (ethos), het opwekken van gevoelens van de luisteraar (pathos) en het structureren van de inhoud (logos). Het gaat om de perfecte balans tussen ethos, pathos en logos. Als je wilt dat je boodschap blijft hangen, dan moeten die drie componenten erin vermengd zijn. Dat is de basis van de retorica.

In onze trainingen zien we vaak dat deelnemers te veel nadruk leggen op inhoud, terwijl ze de andere twee elementen verwaarlozen. Overtuigen wordt vaak geassocieerd met gelijk krijgen en manipuleren. Op zich interessante boeken als Ik krijg altijd gelijk en IJs verkopen aan Eskimo’s lijken dit beeld te bevestigen. Maar waarom zou je ijs willen verkopen aan iemand die omkomt in het ijs? Het gaat dan vooral over de harde kant.

Sinds kort hebben we een Nationale Mental Coach: Wim de Bie. Hij maakt zich hard voor de zachte kanten. Of in zijn eigen woorden: ‘Ik ben specialist op het gebied van verlegenheid’. Dit jaar zal dan ook een cursus verschijnen: ‘Hoe word ik verlegen’, over de zegeningen van het verlegen zijn. Dat zal later resulteren in het boek De weifelende leider.

De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Inderdaad hoef je geen krachtpatser te worden voor een stevige persoonlijke presentatie. Maar een verlegen spreker weet doorgaans niet lang te boeien.

Bij Valkenburg Trainingen kijken we per persoon wat iemand nodig heeft. De basis van waaruit we werken is de Klassieke Retorica, de drie eerder genoemde componenten komen in de trainingen allemaal aan bod. Deze aloude inzichten combineren we met eigentijdse vakgebieden als theater, psychologie en management. Die aanpak maakt je niet alleen bewust van je gedrag, je leert ook verschillende communicatiestijlen herkennen en doel- en doelgroepgericht denken. Je versterkt je kracht van binnenuit.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen