Klanten werven voor dummies

Business bootcamp, get clients now, help er zit een klant in mijn pijpleiding. Wie zijn clientèle wil uitbreiden kan dat overal leren. Maar het kan eenvoudiger.

Ik was een weekje in Turkije. Een gigahotel, alles inclusief. Maar het was wintertijd, dus hooguit een kwart van de kamers was bezet. Een zonvakantie? Helaas, het regende met bakken uit de lucht. Maar natuurlijk was er ook een welnesscenter. Vol personeel: gastvrij, vriendelijk en overvloedig.

Ik ging naar de pedicure. Al na een minuut vroeg ze of ik ook een manicure wilde. ‘French nails are zeer schön,’ zei ze en keek me opgetogen aan. Kun je nee zeggen tegen zoveel charme? Volgens kenners zijn French nails ordi en uit de tijd. Maar ach, voor een keertje…

Terwijl ze in razend tempo mijn nagels lakte keek ze me geschrokken aan. Ze wees naar haar wenkbrauwen. ‘Yours are viel zu viel,’ commandeerde ze met een vies gezicht, ‘nicht fraulich! Bischen abholen?’ Ik schoot in de lach. Vooruit dan maar. Binnen een minuut zat ik met mijn French nails in een stoel en begon ze aan mijn wenkbrauwen te plukken. Daarna pakte ze een touwtje en haalde het geroutineerd langs mijn wenkbrauw. ‘Allein in Türkisch,’ zei ze trots. Ik keek in de spiegel en schrok. Van mijn linkerwenkbrauw restte slechts een dunne rechte streep. Maar ja, de andere moest nu natuurlijk ook, anders werd ik wel een erg rare smiley.

Ze had mijn haar naar achteren vastgezet met een klipje. Zou ze ook maar even mijn haar wassen? ‘Niet nodig,’ zei ik. Niet uit het veld geslagen riep ze iets in het Turks naar een hulpje. En nog geen minuut later had ze een bakje met een baggertje in haar handen. ‘Wenkbrau braun machen!’

Ik moest lachen, niet omdat ik zo blij was met de streepjes boven mijn ogen, maar omdat ik hier binnen een uur leerde hoe je je omzet kunt verdubbelen en klanten door je pijplijn kunt persen. Gelukkig vrij heb ik het vrij rustig in januari en hoef ik weinig mensen uit te leggen wat er met mijn wenkbrauwen is gebeurd.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen