De nieuwe goudkoorts

20 maart 2017

Het goud van de 55-plusserCollega Kathinka Fortuin schreef het boek Het goud van de 55-plusser.

Dit 'goud' vormt het kapitaal van een generatie die een leven lang geleerd heeft. Daarmee is het boek een pleidooi voor de herfst van het leven. De herfst is een essentieel en rijk onderdeel van onze levenscyclus, dat kan worden ingezet om de output van organisaties te verhogen. Het boek schetst wegen om jonge en oudere werknemers met elkaar te verbinden, opdat zij kunnen profiteren van elkaars inzichten en kunnen bijdragen aan elkaars ontwikkeling als mens en als professional.

 

 

| Rubriek Boeken

Waarom staan ze daar nog?

08 april 2013

 

valkenburg trainingen invloedHet lijkt zo achterhaald in deze digitale tijd. Toch staan ze er nog vaak. Voor de supermarkt, de boekwinkel of de bibliotheek. ‘Krantje mevrouw?’

En ja, zeg maar eens ‘nee’ tegen een gratis Volkskrant, Trouw of NRC. Dat is dus ook precies waarom ze er nog steeds staan. Ze geven een cadeautje, in de hoop een abonnement te vangen. Doe je iemand een gunst? Dan prikkel je zijn neiging iets terug te doen. Zo verkoop je papieren kranten, ook in tijden van bliksemsnel internet.

 

De zes geheimen van het overtuigen

Wederkerigheid is misschien wel het krachtigste beïnvloedingswapen, aldus Robert B. Cialdini. Zijn boek Invloed, de zes geheimen van het overtuigen is nog steeds een standaardwerk voor iedereen die zich professioneel bezighoudt met communicatie en presentatie. Het staat dan ook op de aanbevolen leeslijst voor veel van onze trainingen. Dus ook voor de Opleiding tot presentatiecoach, die in september start. (Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst op 17 mei is er een handige samenvatting van zijn boek beschikbaar. Gratis? Allicht! )

 

| Rubriek Boeken

Een klassieker (I)

21 februari 2011

Maar liefst twaalf jaar deed Piet Gerbrandy over de vertaling. Twaalf boeken die in de Nederlandse versie samen 650 bladzijden beslaan. Gisteren begon ik erin: De opleiding tot redenaar van Quintilianus. Voor het eerst gepubliceerd in het jaar 96. Eeuwenlang verloren gewaand, maar in 1416 in een Zwitsers klooster herontdekt.

Het standaardwerk over de klassieke retorica, zo staat het te boek. Quintilianus heeft het namelijk niet allemaal van zichzelf, maar baseert zich bijvoorbeeld op Aristoteles en Cicero. Aan hun inzichten voegt hij de zijne toe. Zijn boodschap: een goed redenaar word je niet zomaar. Je moet ook een goed mens zijn. Welsprekendheid kan niet zonder wellevendheid.

Een goede rede is ook geen incident, maar een gevolg van jarenlange oefening, zegt Quintilianus. Dat begint al bij de opvoeding. Zorg voor een kundig kindermeisje, dat netjes spreekt in de buurt van de wieg. Daarna is de beginnende spreker zelf aan zet. Geef jezelf een brede ondergrond. Ga in de leer bij dansers, acteurs, wiskundigen en musici. Welsprekendheid is geen kunstje, maar een manier van leven. Ik geniet ervan. Gelukkig ben ik pas bij hoofdstuk III.

boek

| Rubriek Boeken

Levensregels voor beginners

01 oktober 2010

blog2 In de loop der jaren heb ik heel wat boeken gelezen over leiderschap. Soms de moeite waard, maar vaak meer van hetzelfde. Veel competenties, veel modellen en vooral veel pagina’s.

Een welkome uitzondering is het boekje van Wil Derkse Een levensregel voor beginners met als ondertitel Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven. Een juweeltje over persoonlijk leiderschap. Zonder opsmuk laat Derkse zien hoe je in het hier en nu kunt leven, op basis van benedictijner kloostergeloften. Misschien weinig spectaculair, maar prettig down to earth. Van harte commitment geven, aandachtig luisteren en genoegen nemen met kleine (verbeter)stapjes: daar gaat om.

Een van Derkse’s essentiële levensregels is dat je leeft als permanente leerling en beginner. Zie jezelf niet als een gegeven maar als vraag. Iedere dag kun je zoeken naar kleine verbeteringen. Je stelt je steeds weer in staat om op weg te zijn. Dat onderweg zijn betekent openstaan voor groei. En dan weet je: ik ben nooit klaar. Daarin ligt een heerlijk geruststellende, milde en troostende waarde besloten. Je mag iedere keer beleven als de eerste keer.

Wat ook helpt is het benedictijner timemanagement. Daarbij gaat het om de moeilijke kunst van het beginnen en de nog moeilijkere kunst van het ophouden. Met als summum: de moeilijkste kunst de juiste balans van beginnen en ophouden. Beheers je die kunst, dan heb je het nooit meer druk, is het idee. Mij lukt dat eerlijk gezegd nog lang niet altijd, maar voor de eeuwige beginnen biedt iedere dag een nieuwe kans. Mooi toch?

Wil Derkse (Nijmegen 1952) is filosoof en chemicus. Hij bezet momenteel de Andreas van Melsen Leerstoel voor wetenschap, samenleving en levensbeschouwing. Een levensregel voor beginners kwam uit in 2003 maar is nog steeds verkrijgbaar. En voor wie al een e-reader heeft: het is ook als digitaal boek te koop!

| Rubriek Boeken