15 april 2020

De verschrikkelijke collega, ex, buurman...

Dit is wat menigeen in dit jaargetijde overkomt: je bent terug van vakantie en relaxter dan ooit. Drie weken lang geen werkmail gelezen, geen kartrekkersoverleg gehad, laat staan een functioneringsgesprek. Maar dan is het weer maandag. En jawel, de eerste die je tegenkomt op kantoor is je Verschrikkelijke Collega/Klant/Leidinggevende. Weg energie, weg nieuw elan, weg zorgeloos bestaan. Wat nu?

Hoe kom je in godsnaam van hem af? Ontkennen kan niet. Van je af poetsen ook niet. Er een ander licht op laten schijnen wel. Vanuit een ander perspectief kijken.
Je Verschrikkelijke negeren lijkt veruit de aanlokkelijkste optie. Maar een nadeel van veel Verschrikkelijken is dat ze dat niet zomaar laten gebeuren. Ze volgen je als een schaduw.
Daarom is dit een handige optie 2: een bedoeling zien te ondekken in dit onvermijdelijke contact. Want hoe je Verschrikkelijke X er ook uitziet, er is doorgaans een reden waarom juist deze persoon op je zenuwen werkt. Want de meeste mensen die kampen met een Verschrikkelijke X komen hem in verschillende gedaanten en in verschillende levensfasen tegen. Het gaat dus meestal niet om die ene Verschrikkelijke tot wie je je in het hier en nu mee moet zien te verhouden, maar ook om al die andere soortgelijke Verschrikkelijken die al eerder je pad kruisten. De Verschrikkellijke is dat deel van je zelf dat je ontkent, waarvan je doet alsof het er niet is, maar dat altijd om erkenning zal blijven vragen. Let op: het is niet het zogenaamde 'slechte deel' van jezelf! Het is een deel dat graag mee wil doen en dat gezien wil worden. De Verschrikkelijke brengt je in contact met dat deel van jezelf.

En ja, dat is een stroef contact, want het gedrag van je Verschrikkelijke staat vaak haaks op (een van jouw) kernwaarden. Houd je van harmonie en nuance? Dan is jouw Verschrikkelijke waarschijnlijk erg direct of zelfs ronduit bot. Houd je zelf juist van van luid en duidelijk zeggen waar het op staat? Dan is je Verschrikkelijke tien tegen een iemand die omslachtig zijn woorden kiest en in jouw ogen nooit een standpunt durft in te nemen.
Maar nogmaals: je kunt je Verschrikkelijken best eens negeren, maar hem eeuwig ontlopen lukt zelden. Wat helpt is om uit te zoeken wat jouw Verschrikkelijke voor jou zo verschrikkelijk maakt, wat dat zegt over jezelf en hoe je beter met jullie verschil in waarden kunt omgaan. Dat is een van de onderwerpen van de training Profilering & invloed. Daarin komt bijvoorbeeld aan de orde hoe je je ergernis kunt ombuigen naar positieve communicatie, met respect voor ieders waarden, die het samenwerken vergemakkelijkt. En dat heeft trouwens niet alleen voordelen voor je werkende leven, maar ook voor het omgaan met je Verschrikkelijke Buurman/Kleine neefje/Nieuwe Vriend van je Ex.

Neuropsycholoog Erik Scherder zegt in een artikel in De Standaard:
'Als je je moet inspannen om een probleem op te lossen, krijg je meer verbindingen in je hersenen, meer complexiteit. Dat is goed. Tijdens een lezing maak ik vaak het grapje: heeft u een rotcollega? Ideaal. Want dan moet je daarmee leren omgaan, het prikkelt je hersenen.'

Dus neem een voorbeeld aan de hoofdpersoon van dit filmpje. Onderzoek je schaduw en probeer te achterhalen wat die van je wil.