15 april 2020

De Verschrikkelijke Autoritaire Man

De Verschrikkelijke Autoritaire Man

Wat te doen met de verschrikkelijke autoritaire man? Die vraag had Marjolein. Ze is een getalenteerde hoogopgeleide vrouw met veel kwaliteiten. En toch lukt het haar niet om haar droombaan te krijgen. Het UWV verwijst haar naar Valkenburg Trainingen.

We starten iedere training of individueel begeleidingstraject met een intensief coachingsgesprek waarin de belangrijkste thema's op tafel komen. Bij Marjolein zijn dat veiligheid en stressbeheersing. En iedereen heeft zo zijn allergie. Bij Marjolein is dat de VAM, de Verschrikkelijke Autoritaire Man.

Zo iemand die verbaal heel sterk is, veel ruimte inneemt en (bedoeld of onbedoeld) iemand de stuipen op het lijf kan jagen. Verder gaat het bij Marjolein om de juiste balans tussen geven en nemen. Ze heeft de afgelopen jaren zoveel gegeven dat ze uitgeput is. Al die zaken versterken elkaar, waardoor zij niet meer effectief kan handelen.

"Hoe kan ik dichter bij mezelf blijven, ook als het spannend wordt? Dat is Marjolein's leervraag.

We leren haar over de Contactpositie, het punt in jezelf waar je rust vindt en van waaruit je in contact met jezelf en anderen kunt blijven. Vanuit deze positie hoef je niet meer te vechten maar kun je ontvangen en doelgericht handelen.

Om die Contactpositie te vinden en te activeren gebruiken we diverse methoden; we geven feedback en filmen oefeningen. Zo kan Marjolein zichzelf terug zien en herkennen wanneer zij de Contactpositie verlaat en wanneer zij in contact blijft. We bieden haar theatertechnieken waarmee zij haar gedragsrepertoire kan vergroten en kan kiezen voor effectief gedrag. We bieden ook een degelijke theoretische onderbouwing, want kennis geeft kaders.

Daarna bezoekt Marjolein onze imageconsultant. Ze komt gewoon te jong over voor de functie die zij ambieert. Ze krijgt tips over haar kleding, stijl, make-up en kapsel. Dat is even slikken: 'ik doe het al vanaf mijn zestiende zo''. Het resultaat is echter verbluffend. Bij de volgende afspraak komt een senior salesmanager binnenwandelen.

Vervolgens krijgt Marjolein schriftelijke feedback op haar CV van onze loopbaancoach, een senior P&O mederwerkster, die precies weet wat een werkgever nodig heeft. Ze geeft Marjolein tips hoe ze haar CV kan verstevigen.

Tijdens de derde en laatste coachingsessie werken we met een actrice. Met haar oefent Marjolein om te vertellen over haar kwaliteiten. Ze oefent hoe ze van haar werkervaring een logisch verhaal kan maken. En hoe praat je over je kwaliteiten zonder op te scheppen? Ook hebben we haar geconfronteerd met haar grote angst: een autoritaire werkgever. Het liefst wil ze natuurlijk die VAM veranderen, of hem ontwijken. Jammer, dat gaat niet. Het is ook niet zozeer de VAM die het haar lastig maakt, het is haar gedachte over hem waarmee ze worstelt. Ze leert zich te verdiepen in de positieve intenties van haar VAM.

Zo kon Marjolein oefenen om vanuit haar contactpositie het geleerde in praktijk te brengen.

Deze multidisciplinaire aanpak leverde Marjolein veel nieuwe inzichten op. Haar hernieuwde zelfvertrouwen geeft haar een rustig en goed gevoel. Zodoende stapte ze zelfbewust en met een goed gevulde gereedschapskoffer onze deur uit, op weg naar het volgende sollicitatiegesprek.

Herken je je hierin? Lees dan ook de blog over De Verschrikkelijke...en hoe belangrijk die persoon in je leven is.