Dynamisch spreken

samen met Elisabeth Ebbink

 

De een neemt de microfoon losjes in de hand en wandelt improviserend over het podium. De ander heeft een set steekwoorden of een uitgeschreven tekst, en verkiest de zekerheid van een katheder. Maar welke aanpak je ook kiest: de crux is altijd dynamisch stemgebruik. Benut de rijke mogelijkheden die de menselijke stem biedt om je gehoor op het puntje van hun stoel te houden.

Velen zien de losse presentatiestijl als het grote ideaal, maar een ‘papieren’ tekst voordragen is absoluut geen schande. Veel acteurs verdienen er zelfs hun brood mee. Het belangrijkste is dat je als spreker contact maakt met je publiek. Dat vraagt om een open houding én om goed gereedschap. En een van de belangrijkste gereedschappen bij presenteren is je stem.

In deze training benutten we de kennis die zangers en acteurs in de loop der eeuwen hebben opgedaan om met hun voordracht hun gehoor te raken. Qua stem gaat het dan om toon, volume, melodie, articulatie, intonatie en variaties in tempo. Qua ‘spel’ om klassieke theatertechnieken waarmee je een tekst kunt doorgronden en verlevendigen.

Elizabeth Ebbink (voorheen operazangeres en nu stemcoach) laat zien en horen hoe je je eigen stem kunt vinden, ontwikkelen en verrijken. Inclusief stemanalyse en veel oefentips. Sylvia Valkenburg (voorheen regisseur, nu presentatietrainer) leert je om een tekst zo te behandelen dat je boodschap overtuigend overkomt en je de cruciale woorden goed over het voetlicht brengt.

 

Voor wie

Je spreekt vaak: voor groepen, met collega’s, met klanten, telefonisch. Het is dus belangrijk om je stem goed te onderhouden en je stemrepertoire uit te breiden. Heb je nog maar weinig ervaring met het oefenen van je stem? Denk je dat je bepaalde dingen fout doet en wil je daar aan werken? Prima, ook dan is deze training een uitstekende manier om een stap verder te komen.

 

Resultaat

  • Je hebt geleerd om de specifieke mogelijkheden van jouw stem voluit te gebruiken en schroomt niet om je stem te laten 'klinken'. Je kunt je overtuigingskracht vergroten dankzij goede articulatie en door te variëren in intonatie, tempo en volume.
  • Je hebt ontdekt hoe je lichaam je stem kan beïnvloeden en daarmee geoefend.
  • Je weet hoe je je stem bewust kunt sturen, ook in spannende situaties.
  • Je hebt ervaren hoe je je stem kunt inzetten om het contact met je luisteraars te versterken.
  • Je kent de theatertechnieken om een geschreven tekst te laten klinken.Praktische gegevens van Dynamisch spreken

Tijdsbesteding: 1 dag.
Deelnemers: maximaal 6 deelnemers, minimaal 2 deelnemers.
Locatie: Utrecht.
Prijs:

€ 595,- BTW vrijgesteld. Exclusief dagarrangement à € 50,-.

Dynamisch stemgebruik - aanbod 2019
Code  Datum status  
 
Neem contact op voor de data van 2019

Aanmelden

"De trainer beschikt over sterke analytische vermogen en helpt je op een vertrouwde manier vooruit te komen. Ze lijkt over een toverstaf te beschikken: zij heeft bij mij de angst voor presenteren omgetoverd naar het leuk vinden om te presenteren.”
-Wijkcoördinator-