Train de trainer: presentatiecoach

Iedere presentatie is een visitekaartje. Wie het woord voert zegt niet alleen iets over zijn vak, maar ook iets over zichzelf en over zijn bedrijf. Er is daarom veel vraag naar gespecialiseerde presentatiecoaches.
De opleiding tot presentatiecoach is een zevendaagse train de trainer die wordt verzorgd door Sylvia Valkenburg. In die zeven dagen komen de belangrijkste  aspecten van presenteren aan bod. Natuurlijk de retorica, maar daarnaast onder andere  storytelling, framing en interactie.

Waarom zou je dit bij Valkenburg Trainingen doen? Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring in alles wat met presenteren te maken heeft. In die 10 jaar hebben we krachtige methodieken ontwikkeld, op basis van wetenschappelijke inzichten en met handzame oefeningen. Die kennis en ervaring willen we graag overdragen aan trainers en coaches die willen weten hoe je iemand in staat stelt zijn persoonlijke overtuigingskracht te etaleren, zowel voor een publiek als in een één-op-ééngesprek.

Doe je mee? Prima! We sluiten altijd aan bij de kwaliteiten die je al hebt, al zullen we zeker proberen om die op te rekken. Zelfinzicht en grenzen verleggen zijn immers vaak een voorwaarde voor groei en extra profilering. Zwaar? Valt erg mee. Onze aanpak is persoonlijk en diepgaand waar het moet, maar met humor waar dat kan.

Voor wie?

Dit is niets voor niets een train de trainer. We gaan er dus vanuit dat je al de benodigde coachingsvaardigheden beheerst en kan toepassen. Ben je een trainer met minimaal 5 jaar ervaring en wil je je specialiseren in presentatietrainingen? Ben je (loopbaan)coach die cliënten effectief wil coachen bij presentaties? Wil je als communicatieadviseur collega’s gaan adviseren over hun presentaties? Lees dan vooral verder…

Resultaat

De presentatiecoach kan na deze opleiding klanten adviseren bij het voorbereiden van presentaties, zowel voor een publiek als in een belangrijk tweegesprek. Je kunt presentaties prima ‘lezen’ en uiteenrafelen, en op verschillende niveaus coachen: op gedrag, emotioneel en mentaal. Je ziet de kracht van de spreker, je kunt de meest gemaakte 'overtredingen' in presentaties rechtzetten en collega’s coachen in de presentatiestijl die bij hen past. Je nieuw verkregen expertise garandeert dat voortaan iedere presentatie van iedere klant boeit en overtuigt.

Toolbox met coachingsgereedschap

Deze ‘Train de trainer’ is een intensieve zevendaagse training. Vanuit onze jarenlange ervaring hebben we een toolbox ontwikkeld die je helpt om anderen te coachen bij hun presentaties. Met dit gereedschap leren we je niet alleen hoe je zélf de wetten van presenteren toepast, maar vooral hoe je anderen zo kunt begeleiden dat ze authentiek, zelfbewust en geloofwaardig presenteren. Dat begint met basale tips over spreken in het openbaar, maar de focus ligt vooral op het werken aan fundamentele veranderingen in gedrag en houding. Een presentatiecoach zorgt ervoor dat mensen zichtbaar durven zijn en versterkt hun specifieke presentatiekwaliteiten.

Wat vragen we van je?

Omdat je steeds zelf het startpunt bent verwachten we dat je over je eigen manier van presenteren wilt nadenken, en dat je wilt oefenen met aanvullende of zelfs andere vormen van gedrag. Dat klinkt misschien zwaar, maar is meestal erg verfrissend.
Cruciaal is bovendien de transfer naar je dagelijkse praktijk. Daarom verwachten we dat je twee keer een proefpersoon meeneemt. De opleiding vraagt een hbo-denkniveau.

Wat gaan we doen?

De opleiding is opgebouwd uit zes dagen en een 'terugkomdag' die samen alle kanten van het presenteren belichten.

Module 1  Manage je uitstraling 2 dagen
In deze module leer je gedetailleerde gedragsanalyses te maken, op basis van de drie cruciale overtuigingsmiddelen; ook leer je presenterende collega’s te begeleiden naar een overtuigende en professionele houding. Hoe geef je feedback en hoe kun je iemands kracht versterken? Je leert onze Primingmethodiek toe te passen waardoor de presenterende ook buiten de trainingsruimte zijn overtuigingskracht kan managen. De module eindigt met een workshop Imageconsult.

Module 2  Structureer de inhoud, denk aan de retorica  3 dagen
Je leert de klassieke wetten van overtuigen te doorgronden en te gebruiken. Je kunt ze vertalen naar een dragende structuur voor een uitgebalanceerd verhaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gedegen doelgroepanalyse en de consequenties daarvan voor de presentatie. Ook is er aandacht voor de theoretische onderbouwing, op basis van de laatste wetenschappelijke onderzoeken rond presenteren.
Kijk uit met visuele hulpmiddelen: Plaatje, praatje, we kennen het allemaal wel. In deze module leer je de kracht en de gevaren van verschillende hulpmiddelen (PowerPoint, Prezi, keynotes). Maar ook hoe je een tekstlaag vernuftig monteert aan de beeldlaag.
Welke stijlmiddelen zet je in?: Hoe spreekt Obama en hoe sprak Steve Jobs? Wat maakt dat hun presentaties zo’n hoge doorvertelfactor hebben? Wat hen helpt is hun listige gebruik van stijlmiddelen. We zetten ze op een rijtje en oefenen ermee. En daarbij: alle spindoctors hebben het over ‘framing’. Wat is het precies en wat kun je ermee?
Voorlezen met dynamiek: Moderne presentatoren wandelen door de zaal en improviseren er lustig op los. Toch is van papier voorlezen zeker geen schande. Diverse theatertechnieken helpen je om een tekst te analyseren en met dynamisch stemgebruik te verlevendigen.

Module 3  Alles over interactie & invloed 1 dag
Een presentatie kun je voorbereiden, interactie met publiek niet. Dat is ook wat veel presentatoren spannend vinden. Hoe ga je om met kritische vragen? Aan de hand van de Transactionele Analyse leer je hoe je weerstand kunt pareren door tijdig van rol te veranderen.

Puntsgewijs

In zeven dagen komen alle aspecten van presenteren aan bod.

  • Gedetailleerde gedragsanalyses maken en presenterende collega’s begeleiden naar een overtuigende en professionele houding.
  • Onze Primingmethodiek toepassen zodat de presenterende ook buiten de trainingsruimte zijn overtuigingskracht kan managen.
  • Het formuleren van scherpe bedrijfsdoelen en persoonlijke doelen begeleiden.
  • De wetten van overtuigen doorgronden en gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede structuur, storytelling en gestileerd taalgebruik.
  • Het DNA van het bedrijf en de merkbelofte vaststellen, wat nodig is voor een goed zichtbare positie en een sterke identiteit.
  • De kracht en de gevaren schetsen van verschillende hulpmiddelen (PowerPoint, Prezi).
  • Helpen met een gedegen doelgroepanalyse en advies geven over de consequenties voor de presentatie, inclusief professionele interactie met het publiek.
  • Theoretische onderbouwing geven, op basis van de laatste wetenschappelijke onderzoeken rond presenteren.
  • Signalen van diepgewortelde spreekangst herkennen en zo nodig doorverwijzen naar een professionele presentatietrainer.

Meer informatie?

Bel ons gerust! 030-254 47 47

Praktische gegevens

Tijdsbesteding: 7 dagen training, literatuurstudie circa 100 uur. Voor, tijdens en na de training ondersteuning via ons e-learningprogramma. Na 2 maanden een 'terugkomdag' waar je je ervaringen kunt delen en aanvullende informatie kunt krijgen.
Deelnemers: maximaal 6 deelnemers, minimaal 3 deelnemers.
Locatie: Utrecht
Tijden: van 9:30 tot 16:30
Prijs: € 2995,- BTW-vrij, excl. dagarrangement á € 60,- per dag
Nameting In overleg

Wil je de cursus afsluiten met een officieel certificaat? Prima: we zijn een erkend opleidingsinstituut.

Data Train de trainer: presentatiecoach 2019
Code
Dagen Status
 
neem contact op voor data in 2019

Aanmelden

 

 

 

'Zeer boeiende gevarieerde opleiding. Zowel heel persoonlijk een ontwikkeling doorgemaakt als heel veel nieuwe manieren van kijken aangereikt gekregen. Confronterend op een goede manier en je kunt met alles direct aan de slag.’ (Enne Koens, presentatietrainer/schrijfster)

'Een fantastische opleiding en ik heb inmiddels de ervaring dat hier nog genoeg werk in te krijgen is. Momenteel ben ik de presentatiecoach van een Gymnasium en heb diverse opdrachten voor individuele presentatiecoaching.' (Karina de Paepe, Presentatiecoach)

'Wat een waardevolle, allesomvattende opleiding. Ik heb geleerd (beter, meer of anders) naar mezelf, mijn presenteren en mijzelf in relatie tot anderen te kijken. De integriteit, deskundigheid en echte aandacht van de docenten maakten dat ik het gevoel heb een groot kado te hebben gekregen. Het niveau ligt hoog, evenals het tempo. De dagen vlogen desondanks voorbij, en zelfs 'huiswerk' was leuk om te doen. Ik zou de opleiding zo nog een keer willen volgen!' (I. Pijl, voorlichter Novadic Kentron)