Opleiding tot presentatiecoach:

Presenteren is een vak apart. Een presentatie is een visitekaartje. Wie het woord voert zegt niet alleen iets over zijn vak, maar ook iets over zichzelf en over zijn bedrijf. Daarom wil je als werkgever of ondernemer dat jij en je medewerkers altijd goed voor de dag komen. Niet alleen tijdens een congres of een pitch, maar ook in vergaderingen, onderhandelingen of forumdiscussies.

In een brochure, een nieuwsbrief en een website wordt doorgaans behoorlijk veel geld en energie gestoken. Veel minder aandacht is er voor de externe presentaties van medewerkers. Een gemiste kans.

Wat te doen? Als werkgever of ondernemer wil je dat je organisatie professioneel naar buiten treedt. Dan kun je alle medewerkers naar een presentatietraining sturen. Graag, ze zijn van harte welkom. Maar het is duurzamer en goedkoper om die kennis in huis te halen. Dat kan, dankzij deze opleiding tot presentatiecoach.

Leer coachen in 2 x 8 dagen

Iedereen merkt wanneer een presentatie saai wordt. De zaal verveelt zich of de sollicitatiecommissie kiest voor een ander. Hoe kun je dat voorkomen? Wat is er nodig om iemand te laten schitteren met een goed opgebouwd verhaal, om iemand echt ontspannen en professioneel voor een publiek te zetten? De presentatiecoach heeft daarvoor het antwoord in huis.

De opleiding tot presentatiecoach is een zestiendaagse leergang die opgesplitst is in 2 delen van acht dagen. Het is uiteraard mogelijk om alleen de basisopleiding te doen tot Coach in Uitstraling. Voor wie zich verder wil specialiseren is de Master Opleiding tot Presentatiecoach een aanrader!

In de Basic leert de Coach in Uitstraling vooral te begeleiden op iemands uitstraling in belangrijke tweegesprekken. Acquisitiegesprekken, sollicitatiegesprekken etc. We leren je methodieken die zorgen dat je een grondige analyse kunt maken en je leert uiteraard om die analyse zo te verwoorden dat de coachee zich uitgedaagd voelt om zichzelf succesvol te managen. Na deze achtdaagse basis krijg je het certificaat: Coach in Uitstraling

In de Master gaan we een stap verder. Je wordt opgeleid tot Presentatiecoach en leert de wetten van de retorica te doorgronden en kan als de beste op de structuur van een verhaal begeleiden. Na de Master krijg je het certificaat Presentatiecoach.

De opleiding wordt verzorgd door Sylvia Valkenburg, in samenwerking met vakspecialisten als Elizabeth Ebbink (stemcoach), Kathinka Fortuin (senior coach) en Monique van Holthe (imageconsultant)

Resultaat

De presentatiecoach kan na deze opleiding collega’s met tips en adviezen bijstaan bij het voorbereiden van presentaties zowel voor een publiek als in een belangrijk tweegesprek. Je kent de finesses van presenteren. Je kunt presentaties prima ‘lezen’ en uiteenrafelen, en op verschillende niveaus coachen: op gedrag, emotioneel en mentaal. Je ziet de kracht van de spreker, je kunt de meest gemaakte 'overtredingen' in presentaties rechtzetten en collega’s coachen in de presentatiestijl die bij hen past. Je nieuw verkregen expertise garandeert dat voortaan iedere presentatie van iedere medewerker boeit en overtuigt. 
Dankzij de praktijkopdrachten die je krijgt ben je in staat om een goede training op te bouwen, met een effectieve mix van werkvormen die passen bij de doelgroep.

Toolbox met coachingsgereedschap

Vanuit onze jarenlange ervaring hebben we een toolbox ontwikkeld die je helpt om anderen te coachen bij presentaties. Met dit gereedschap leren we je niet alleen hoe je zelf de wetten van presenteren toepast, maar vooral hoe je anderen zo kunt begeleiden dat ze authentiek, zelfbewust en geloofwaardig presenteren. Dat gaat het dus niet zozeer om basale tips over spreken in het openbaar, maar meestal om fundamentele veranderingen in gedrag en houding. Een presentatiecoach zorgt dat mensen zichtbaar durven zijn en versterkt hun specifieke presentatiekwaliteiten.

Puntsgewijs

In zestien dagen komen alle aspecten van presenteren aan bod. Natuurlijk de retorica, maar daarnaast onder andere stemtechniek, storytelling, framing en coachingsvaardigheden.

Na de Basisopleiding kan de Coach in Uitstraling:

 • Gedetailleerde gedragsanalyses maken en presenterende collega’s begeleiden naar een overtuigende en professionele houding.
 • Onze Priming methodiek toepassen zodat de presenterende ook buiten de trainingsruimte zijn overtuigingskracht kan managen.
 • Motiverende gesprekken voeren en diverse coachingsvormen inzetten om collega’s tot een hoger niveau van presenteren te brengen.
 • Het formuleren van scherpe bedrijfsdoelen en persoonlijke doelen begeleiden. 

Na de Master kan de Presentatiecoach: 

 • De wetten van overtuigen doorgronden en gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede structuur, storytelling en gestileerd taalgebruik.
 • Het DNA van het bedrijf en de merkbelofte vaststellen, wat nodig is voor goed zichtbare positie en een sterke identiteit.
 • De kracht en de gevaren schetsen van verschillende hulpmiddelen (powerpoint, Prezi).
 • Helpen met een gedegen doelgroepanalyse en advies geven over de consequenties voor de presentatie, inclusief professionele interactie met het publiek.
 • Theoretische onderbouwing geven, op basis van de laatste wetenschappelijke onderzoeken rond presenteren.
 • Signalen van diepgewortelde spreekangst herkennen en zo nodig doorverwijzen naar een professionele presentatietrainer.

Voor wie

 • Voor ondernemers die willen dat al hun presentaties raak zijn.
 • Voor (loopbaan)coaches die cliënten effectief willen coachen bij presentaties. Belangrijk voor geregistreerde coaches: de opleiding tot presentatiecoach is geaccrediteerd door de NOBCO. Je krijgt na het volgen van deze opleiding 24 PE punten.
 • Voor trainers die zich willen specialiseren in presentatietrainingen.
 • Voor communicatieadviseurs die collega’s gaan adviseren over hun presentaties.
 • Voor presentatieprofessionals die kennis willen nemen van de laatste ontwikkelingen in hun vak.

Wat vragen we van je?

Omdat je steeds zelf het startpunt bent verwachten we dat je over je eigen manier van presenteren wilt nadenken, om vervolgens te oefenen met aanvullende of zelfs geheel nieuwe vormen van gedrag. Klinkt misschien zwaar, maar is meestal erg verfrissend.

Cruciaal is bovendien de transfer naar je dagelijkse praktijk. Om die tot stand te brengen verwachten we dat je twee keer een proefpersoon meeneemt.

De opleiding vraagt een hbo-denkniveau.

Meer informatie?

Vraag de brochure aan. Of kom op één van de informatiebijeenkomsten. Aanmelden voor deze informatiebijeenkomsten is verplicht.

‘De trainer zegt precies waar het op staat maar geeft je ook het gevoel dat je er mag zijn. Zij heeft de gave om je precies te wijzen op wat je nodig hebt voor verdere groei. Dat is pas mensenkennis!’

Praktische gegevens Opleiding tot presentatiecoach

Tijdsbesteding:

2 x 8 dagen training inclusief praktijkdag, literatuurstudie ca. 60 uur.

Totale studiebelasting 160 uur

Deelnemers: maximaal 14 deelnemers, minimaal 6 deelnemers
Locatie: Utrecht e.o.
Tijden: van 9:30 tot 17:00
Prijs: Coach in uitstraling € 3495,- BTW-vrij, excl. dagarrangement á € 60,- per dag
Opleiding tot presentatiecoach € 3495,- BTW-vrij, excl. dagarrangement á € 60,- per dag
Informatiebijeenkomsten Opleiding tot presentatiecoach
Neem contact op voor een afspraak.
Data coach in uitstraling 2019
Code
Dagen Status
Data opleiding tot presentatiecoach 2019
Neem contact op voor de data in 2019

Aanmelden

Vroeger werden mensen aan de schandpaal genageld en bekogeld met tomaten. Nu hebben we linked in. Zomaar een misdaad:  Iemand van een gerenommeerd bedrijf houdt een presentatie tijdens een Nieuwjaarsborrel. Ik was er niet bij maar volgde de discussie erover op Linkedin. De man kreeg en plein public een regen van virtuele tomaten naar zijn hoofd. Ook zijn werkgever bleef niet buiten schot, maar kreeg de volle laag. ‘Saaie spreker, saai bedrijf.’