Handlezen?

Moet ik mijn presentatie uitschrijven? Hoe onthoud ik mijn verhaal en verdwaal ik niet in mijn eigen kennis? Wat moet ik met Powerpoint? En wat ging er mis met Sarah Palin?

handlezen

Tijdens een speech op het congres van de Tea party convention sneerde voormalig vice-presidentskandidaat Sarah Palin: ‘Obama? Een charismatische vent met een autocue.’ Klopt: Obama leest inderdaad veel van de autocue. Maar wat doet Sarah Palin zelf? Spreekt zij altijd voor de vuist weg?

De camera’s waren onverbiddelijk en legden genadeloos vast hoe ze haar handpalm gebruikt als spiekbriefje. Tijdens haar presentatie gluurt ze regelmatig naar de drie kernpunten van haar beleid… (oeps, kan ze die niet onthouden?) Het lijkt listig, maar zo dalen haar status en geloofwaardigheid. De toehoorder associeert dat stiekeme gedoe toch vooral met de middelbare school, luiheid en een slechte voorbereiding.

Wat dan wel? Een autocue is handig, maar niet voor iedere presentatie haalbaar. Bij Valkenburg Trainingen laten we mensen kennismaken met een zeer effectieve notatietechniek. Die houdt het midden tussen een mindmap en een storyboard. Je maakt een routebeschrijving van je presentatie en neemt je gehoor moeiteloos mee door je verhaal. Zo houd je een overtuigend betoog met een eenduidig doel, een helder standpunt en een handige rode draad. Je verdwaalt niet meer in je eigen kennis en blijft in contact met je publiek.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen