Het publiek de mond gesnoerd

Het roemruchte Idols komt terug. Gejubel in medialand, maar laten we eerlijk zijn: er zijn toch al meer dan genoeg talentenjachten? Met allemaal hetzelfde stramien: opgeklopte en lang opgerekte spanning, een zelfingebeelde jury en een lieftallige presentatrice die er nog altijd uitziet als de eerste Barbie van vijftig jaar geleden. Hoewel? Schijn bedriegt soms.

Zie bijvoorbeeld Cat Deeley in dit filmpje.

Natuurlijk is het nep, maar stel dat… Met drie collega’s vroegen we ons af hoe we zouden reageren als we in de zaal hadden gezeten. De een zou heel stil worden en zich schuldig voelen, de ander zou in de lach schieten, de derde boos de zaal uitlopen. Een uitval roept dus uiteenlopende reacties op. Wees er dus voorzichtig mee. Nog meer tips over interactie met je publiek?

Een presentatie kun je tot in de puntjes voorbereiden, maar de interactie met je publiek blijft een verrassing. Het basisrecept is dit: jij bent gevraagd om een presentatie te geven vanwege je expertise. Stelt iemand een ‘gewone’ vraag? Geef dan ook gewoon antwoord. Hanteer wel wat spelregels:

  • Hebben meerdere mensen een vraag? Meld dan in welke volgorde je die gaat behandelen. 
  • Herhaal elke vraag, zodat iedereen hem kan horen.
  • Vraag door bij onduidelijkheid.
  • Vat samen in je eigen woorden en controleer of je de vraag juist hebt begrepen.
  • Richt je bij je antwoord op het hele publiek.
  • Controleer of het antwoord bevredigend is.

Maar er zijn ook vragen met een onderhuidse bedoeling; vragen die je al dan niet opzettelijk in verlegenheid brengen. De  gouden regel is dan: doe niet als Cat Deeley, maar blijf wellevend en mild. 

Ter illustratie drie soorten lastige vragen: 

1. Testvragen

Met een testvraag stelt de vragensteller je kennis en ervaring op de proef. Weet je het antwoord niet? Ga niet bluffen. Delegeer de vraag aan een collega die het antwoord wel weet, of beloof dat je het zult uitzoeken en erop terugkomt (wel echt doen!).

2. Showvragen 

Bij een showvraag wil de vragensteller pronken met zijn eigen expertise. Gun hem zijn moment of fame, het kost je niets. Maar gaat hij door, parkeer hem dan vriendelijk. Nodig hem uit om na afloop van de presentatie verder te praten.

3. Verborgen tegenwerpingen

Sommige mensen verpakken hun kritiek in een vraag. ‘Waarom is de besparing maar zo klein?’ Reageer ook hier niet te impulsief, maar benoem de tegenwerping: ‘mag ik hieruit concluderen dat u de besparing te klein vindt?’ Zet de tegenwerping in perspectief: ‘u moet niet alleen naar het geld kijken, want op de lange termijn zal onze methode u enorm veel goodwill, free publicity en dus klanten opleveren.’

Tot slot nog wat do’s-and-don’ts voor een goede relatie met je publiek:

Zeg niet: 

‘Nee, dat is niet waar, dat klopt niet...’ 

‘Ik moet u tegenspreken...’

‘Als u goed geluisterd had...’

Zeg wel:

‘Ik begrijp wat u bedoelt. Ik kan me voorstellen dat u dat vraagt.’ (begrip tonen)

‘Hoe bedoelt u dat precies, kunt u daar een voorbeeld van geven?’ (doorvragen)

‘Dat verbaast me. Waar/wie/hoe heeft u deze cijfers...’ (context zoeken)

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen