Niet zo wiebelen! (maar wat dan wel?)

 

valkenburg trainingen spreekangstHet zal je maar gebeuren: eindelijk bij Pauw en Witteman aan tafel en dan zo verkrampen dat je de vragen nauwelijks hoort en je je deo tot wanhoop drijft. Wat ging er mis?

Nee, dit keer noemen we geen namen. Maar het overkomt menigeen. En soms is de oorzaak het gevolg van een minder geslaagde presentatietraining. Met aanwijzingen als: wiebel wat minder want dat leidt af. Kijk je publiek vaker aan. Maak het levendig met ondersteunende gebaren. Goed bedoeld, maar lang niet altijd effectief. Vaak is de presentator nog steeds meer met zichzelf bezig dan met zijn publiek. Doe ik het goed? Is het al tijd voor een ondersteunend gebaar?

Wat dan wel? Ontdek je persoonlijke script

Bij Valkenburg Trainingen hanteren we het begrip ‘script’. Ieder van ons heeft tijdens zijn volwassenwording een script geschreven, een scenario waarin je zelf de hoofdpersoon bent. In het script zitten besluiten verwerkt, die uiteindelijk je gedrag bepalen. Misschien heb je in je kinderjaren niet op een veilige manier geleerd om te 'vallen' en weer 'op te staan'. Waren je ouders veeleisend? Of juist overbezorgd? Ben je daarom extra gevoelig voor kritiek?

Een klassiek Hollands scriptbesluit

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Dat is een klassiek Hollands scriptbesluit, waar nog heel wat mensen onder lijden. Een stevig ondersteunend gebaar voelt dan als raar en overdreven. Een scriptbesluit heeft ook vaak meer te maken met iets vermijden dan met iets nastreven. Ze beletten je om je plek in te nemen, ook op het podium. Terwijl je daar juist gaat staan om te laten zien wie je bent en waar je voor staat.

Versterk je contactpositie

In onze presentatietrainingen gaan we daarom op zoek naar scriptbesluiten. Want zodra je zo’n besluit kunt benoemen, kun je het vaak ook bijstellen. Bij de wortel aanpakken is effectiever én duurzamer dan de symptomen bestrijden, zo blijkt telkens opnieuw. En dan hebben we het niet over een therapeutische sessie, maar over het openen van de weg naar werkelijke overtuigingskracht en een authentieke presentatiestijl.

Meer weten over onze presentatietrainingen? Kom naar de gratis clinic op 17 mei.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen