VT-Summerschool 2018

20 juni 2018

Valkenburg Trainingen - SummerschoolOnze Summerschool biedt je de kans om een stoomcursusversie van onze populaire trainingen te volgen: Een tweedaagse Persoonlijke profilering & invloed, de tweedaagse De spreekangst voorbij en de eendaagse Het geheim van presenteren uit de losse pols.

Je kunt meedoen met de VT-summerschool van 9 - 13 juli of van 13 - 18 augustus 2018.

 

 

 

Profilering & invloed intensive
In 2 dagen de verkorte versie van de training persoonlijke profilering & invloed.
Een professional zijn is één, maar ook als professional overkomen, is nog een geval apart. Durf je tegenover gesprekspartners uit je comfortzone te stappen en voldoende ruimte in te nemen?
In deze training ontdek je waar je staat op de schaal introvert-extravert en daarmee ook hoe je scoort op de impactladder. De vraag is steeds: hoe kun je - vanuit je natuurlijke houding - je zelfverzekerdheid en je gedragsrepertoire uitbreiden, en daarmee je invloed vergroten?
Je hoeft geen blaaskaak te worden. Liever niet zelfs. Waar het omgaat is dat je jezelf warm en competent presenteert. En natuurlijk kijken we naar een goed verhaal over jezelf, hoe zet je jezelf neer en hoe zorg je dat je ontspannen, vakbekwaam en enthousiast overkomt?

Tijdsbesteding: 2 dagen
Data: dinsdag 10 juli en woensdag 11 juli,
Of woensdag 15 augustus en donderdag 16 augustus
Deelnemers: maximaal 5 deelnemers
Locatie: Maliebaan 51, Utrecht
Tijd: van 9:30 tot 16:30 uur
Prijs VT-Summerschool: € 600,- excl. dagarrangement à € 60,- per persoon per dag
Aanmelden

Het geheim van presenteren uit de losse pols
Uit je hoofd leren? Voorlezen? PowerPoint als spiekbriefje? Niet dus. We leren je hoe je je rode draad van een presentatie zo kunt noteren dat je tijdens je presentatie altijd een ‘routeplanner’ bij je hebt. Dat is het geheim van presenteren uit de losse pols. Deze masterclass tilt je presentaties definitief naar een hoger niveau. Je kunt snel en secuur een pakkend betoog voorbereiden, op basis van een goede, logische structuur. Je weet hoe je de grondbeginselen van de retorica kunt gebruiken om je verhaallijn extra zeggingskracht te geven.

Tijdsbesteding: 1 dag
Data: donderdag 12 juli of vrijdag 17 augustus
Deelnemers: maximaal 5 deelnemers
Locatie: Maliebaan 51, Utrecht
Tijd: van 9:30 tot 16:30 uur
Prijs VT-Summerschool: € 300,- excl. dagarrangement à € 60,- per persoon per dag
Aanmelden

Spreekangst
Spreekangst is een verzamelwoord. Het kan verschillende oorzaken hebben en op verschillende momenten toeslaan. Dus is het belangrijk om te onderzoeken hoe het bij jou werkt.
In deze training dring je stap voor stap je spreekangst terug. In een veilige sfeer dagen we je uit om jezelf krachtig neer te zetten. De groep bestaat uit maximaal vijf deelnemers. Groot genoeg om andere presentatiestijlen te zien en ervaringen te delen, klein genoeg om zelf veel te oefenen.
Na onze vijfstappenmethode ken je de oorzaken van je spreekangst en kun je die hanteren. Je kent bovendien de basisprincipes van een goede presentatie en kunt ze toepassen. Daardoor sta je ontspannen voor een groep en heb je meer plezier in presenteren. En dat merken je toehoorders ook!
Een intensive in spreekangst verhelpen bestaat niet. Om vrijuit te kunnen spreken moet je alle vijf stappen doorlopen. Daar gaat tijd overheen. Daarom een dag in juli en een dag in augustus

Tijdsbesteding: 2 dagen
Data: vrijdag 13 juli en maandag 13 augustus
Deelnemers: maximaal 5 deelnemers
Locatie: Maliebaan 51, Utrecht
Tijd: van 9:30 tot 16:30 uur
Prijs VT-Summerschool: € 600,- excl. dagarrangement à € 60,- per persoon per dag
Aanmelden

Try out: Een laatste check voor belangrijke presentaties!
Het is een gouden theaterwet: geen première zonder eerst een try-out. Om in te spelen, het verhaal te stroomlijnen en te ervaren hoe het publiek reageert. Ook voor een presentatie is een try-out geen overbodige luxe. Steeds vaker vragen klanten ons om even mee te kijken naar de bijna definitieve versie. Is de lijn helder? Is de spanningsopbouw in orde, of zijn er nog momenten waarop de aandacht verslapt? Hoe gebruik je je hulpmiddelen? Voegen ze voldoende toe?
Zo’n laatste check maakt je zeker van je zaak. Zeker bij een belangrijke presentatie blijkt het een zinvolle investering.

Tijdsbesteding: 2 uur
Datum: maandag 9 juli
Deelnemers: individueel
Locatie: Maliebaan 51, Utrecht
Tijd: in overleg
Prijs VT-Summerschool: € 250,-
aanmelden

| Rubriek Presenteren

Jas aan, jas uit

14 september 2017

Om jezelf goed te kunnen presenteren en profileren moet je allereerst beseffen wat je eigen drijfveren zijn, maar je moet je ook kunnen inleven in die van een ander. En dat laatste is een kwestie van empathie.

Dat geldt niet alleen voor gesprekken, maar ook voor een doelgerichte presentatie. Heb je voldoende aandacht voor je eigen doel? Prima, dan verdwaal je minder snel in de inhoud. Heb je voldoende aandacht voor je gesprekspartner of je publiek? Prima, dan heb je het perspectief van de ander goed in beeld en voelt die zich begrepen en gezien. Of zoals Abraham Twersky zegt: je moet tijdig van jas kunnen wisselen. Kijk en luister:

 

| Rubriek Presenteren

Stemmen geanalyseerd

20 maart 2017

Ik hoor het aan je stemVeel van onze klanten kennen Elizabeth Ebbink uit de training Profilering & invloed en van de opleiding tot presentatiecoach.

Ze is met regelmaat in de media te zien en te horen. Vlak voor de verkiezingen analyseerde zij de stemmen van de lijsttrekkers. Benieuwd? Luister dan naar dit fragment.

 

| Rubriek Presenteren

Eén man, zes fotografen

06 januari 2016

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden, luidt de tegeltjeswijsheid. Dat de werkelijkheid gecompliceerder is blijkt uit dit filmpje, waarin zes fotografen ieder de opdracht krijgen een bepaald model zodanig vast te leggen dat diens karakter helder over het voetlicht komt. Wat de fotografen niet weten is dat ieder van hen vooraf een andere beschrijving heeft gekregen van het model. Levert dat significant andere portretten op? En zo ja: is er een link met het Pygmalioneffect (“When we expect certain behaviors of others, we are likely to act in ways that make the expected behavior more likely to occur.”; Rosenthal and Babad, 1985)? En bovendien: is dat dan alleen maar verrassend of heb je er ook iets aan voor de manier waarop je jezelf presenteert?
Kijk het filmpje en lees daarna nog even verder over de mogelijke implicaties voor overtuigend presenteren.

Stel je voor!
De meeste (lees bijna alle) klanten in onze trainingen vergeten bij een presentatie zichzelf goed te introduceren bij hun publiek. Doodzonde want juist in die eerste minuten vormen luisteraars zich een beeld van de spreker en het onderwerp. Mensen luisteren graag naar een expert. Maar als je je niet voorstelt weten mensen niet dat je dat bent.
Bovendien voorkom je ruis door jezelf voor te stellen. Onlangs was ik op een bruiloft waar iemand een toespraak hield. Een heel verhaal over de bruid, een vriendin, een reeks voorvallen, maar wie was die man? Dat vroeg ik mij de hele tijd af. Uiteindelijk bleek het de zwager van de vriendin te zijn. Te laat: ik had een deel van de boodschap gemist omdat ik de aangedragen informatie niet goed kon plaatsen.
Een deel van het probleem is dit: veel mensen zijn bang dat ze opschepperig overkomen als ze hun presentatie beginnen met een overzicht van hun positie en hun ervaring. Overbodig! Je helpt de luisteraar er juist mee. Die begrijpt dan meteen waarom jij daar staat en waarop je verhaal is gebaseerd. Jij bent immers de deskundige.
Die beeldvorming heb je dus in eigen hand. Zoals de fotografen zich bij het portretteren lieten leiden door de informatie vooraf, zo kun je als spreker je imago beïnvloeden door zelf even te vertellen wat je status is. Dat voorkomt dat ze tijd verdoen met gissen, of zich een verkeerd beeld van je vormen.

| Rubriek Presenteren

Speech met stijl

11 december 2015

 

glas_heffenHet kerstdiner, de Nieuwjaarsborrel. Wie tikt daar met haar mes tegen het wijnglas? Met zijn nagel tegen de microfoon? Ben jij dit jaar de aangewezen vrijwilliger voor deze schone taak? Versier je speech met klassieke stijlmiddelen. 

Een goede toespraak is meer dan een verzameling statements. Stijlmiddelen zijn de smaakmakers van de retorica. Met stijlmiddelen kun je je publiek verleiden en meenemen, uitdagen en wakker schudden. Stijlmiddelen trekken de aandacht en houden die vast. Daardoor zien je toehoorders sneller de kernboodschap én kunnen ze die beter reproduceren.

Met de ‘drieslag’ kun je bovendien applaus genereren. Mensen zijn zo gewend aan het ritme ervan, dat ze onmiddellijk geneigd zijn om te gaan klappen zodra je het derde element noemt. Vandaar dat de drieslag ook bekend staat als erkende ‘claptrap’ en in vele vermommingen opduikt. Kijk maar naar deze stijlmiddelentoptien:

1. De drieslag

‘Onze kracht? Service, snelheid en kwaliteit! 

2. Overdrijving (hyperbool)

‘Eén adviseur torende werkelijk met kop en schouders boven iedereen uit: Paul Schotelmans!’ 

3. Understatement (litotes)

‘De eurocrisis heeft de export niet echt geholpen.’ 

4. Ironie

‘Alleen bij de koffieautomaat scoorde de afdeling Verkoop meer dan gemiddeld.’ 

5. Herhaling

‘De nieuwe media? Het gaat maar om één ding: twitteren, twitteren en nog eens twitteren.’ 

6. Herhaling van een zinsdeel (anafoor)

‘Het frontoffice moet het doen. Het frontoffice moet het voortouw nemen. Het frontoffice is ons uithangbord.’ 

7. Herhaling met synoniemen (congeries)

‘Wat dit bedrijf nodig heeft is lef, durf en moed.’ 

8. Climax

‘We waren goed, we waren beter, we waren verpletterend.’ 

9. Tegenstellingen koppelen (antithese)

‘Zeker in tijden van bezuinigen geldt: aanval is de beste verdediging!’ 

10. Opsomming (enumeratio)

‘Van de koffiejuffrouw tot de regisseur, van de grimeur tot de hoofdrolspeler en van de kaartverkoper tot de fondsenwerver: iedereen heeft zijn onmisbare aandeel gehad in deze productie.’

 

Wil je je toespraak van papier voorlezen? Mag best. Wel drie tips om het levendig te houden:

1. Oefen je toespraak

Leer je toespraak niet uit je hoofd, maar oefen wel hardop. Een paar keer zelfs. Op papier kan het er namelijk wel goed uitzien, maar al voorlezend merk je ongetwijfeld dat het nog niet overal lekker loopt. Door te oefenen merk je welke bruggetjes je nodig hebt om soepel van het ene onderwerp naar het andere te gaan. Uiteindelijk krijg je de opbouw van je tekst zo in je systeem dat je je aandacht vooral bij je luisteraars kunt houden. 

2. Accenten en doekjes

Voor een goede tekstbehandeling kun je veel leren van professionele acteurs. Zij zetten altijd meteen 'accenten' en 'doekjes' in hun tekst, om sleutelwoorden te benadrukken. Een ‘accent’ is een nadruk op een woord of lettergreep, die je aangeeft door onderstreping. Een ‘doekje’ betekent een langere stilte, die je markeert met schuine streepjes. Met accenten en doekjes kun je de sleutelwoorden op een presenteerblaadje aan je gehoor opdienen. Zo dus: 

We hadden dit jaar een grote sprong willen maken. Maar helaas /// de crisis sloeg onverbiddelijk toe./// Hoe hebben we daarop gereageerd? Wat hebben we gedaan om de langetermijneffecten te minimaliseren? En waar liggen de prioriteiten voor 2012?

Laat ik beginnen met een korte anekdote uit de beginjaren van ons bedrijf./// U herinnert zich allemaal nog Jos de Kromme, de legendarische heftruckchauffeur. 

3. Duik niet in je papier

Spreek over je papier heen en zorg dat je met je aandacht bij het publiek bent. Spreek vanuit een hoge status: durf ruimte in te nemen, met gebaren en met de stiltes die je laat vallen. Een bijkomend voordeel van contact maken is dat je automatisch je verhaal vertraagt. Probeer bij ieder ‘doekje’ naar iemand in het publiek te kijken, dan valt de stilte organisch.

 

Kort samengevat: neem de tijd voor het optuigen van je toespraak en het oefenen ervan. Dat brengt het uiteindelijke doel steeds dichterbij: een presentatie die je vooraf geen doorwaakte nachten bezorgt, maar waar je vol vertrouwen naartoe leeft. Proost! Of zelfs: proost, cheers, santé! 

| Rubriek Presenteren

Het publiek de mond gesnoerd

11 november 2015

Het roemruchte Idols komt terug. Gejubel in medialand, maar laten we eerlijk zijn: er zijn toch al meer dan genoeg talentenjachten? Met allemaal hetzelfde stramien: opgeklopte en lang opgerekte spanning, een zelfingebeelde jury en een lieftallige presentatrice die er nog altijd uitziet als de eerste Barbie van vijftig jaar geleden. Hoewel? Schijn bedriegt soms.

Zie bijvoorbeeld Cat Deeley in dit filmpje.

Natuurlijk is het nep, maar stel dat… Met drie collega’s vroegen we ons af hoe we zouden reageren als we in de zaal hadden gezeten. De een zou heel stil worden en zich schuldig voelen, de ander zou in de lach schieten, de derde boos de zaal uitlopen. Een uitval roept dus uiteenlopende reacties op. Wees er dus voorzichtig mee. Nog meer tips over interactie met je publiek?

Een presentatie kun je tot in de puntjes voorbereiden, maar de interactie met je publiek blijft een verrassing. Het basisrecept is dit: jij bent gevraagd om een presentatie te geven vanwege je expertise. Stelt iemand een ‘gewone’ vraag? Geef dan ook gewoon antwoord. Hanteer wel wat spelregels:

  • Hebben meerdere mensen een vraag? Meld dan in welke volgorde je die gaat behandelen. 
  • Herhaal elke vraag, zodat iedereen hem kan horen.
  • Vraag door bij onduidelijkheid.
  • Vat samen in je eigen woorden en controleer of je de vraag juist hebt begrepen.
  • Richt je bij je antwoord op het hele publiek.
  • Controleer of het antwoord bevredigend is.

Maar er zijn ook vragen met een onderhuidse bedoeling; vragen die je al dan niet opzettelijk in verlegenheid brengen. De  gouden regel is dan: doe niet als Cat Deeley, maar blijf wellevend en mild. 

Ter illustratie drie soorten lastige vragen: 

1. Testvragen

Met een testvraag stelt de vragensteller je kennis en ervaring op de proef. Weet je het antwoord niet? Ga niet bluffen. Delegeer de vraag aan een collega die het antwoord wel weet, of beloof dat je het zult uitzoeken en erop terugkomt (wel echt doen!).

2. Showvragen 

Bij een showvraag wil de vragensteller pronken met zijn eigen expertise. Gun hem zijn moment of fame, het kost je niets. Maar gaat hij door, parkeer hem dan vriendelijk. Nodig hem uit om na afloop van de presentatie verder te praten.

3. Verborgen tegenwerpingen

Sommige mensen verpakken hun kritiek in een vraag. ‘Waarom is de besparing maar zo klein?’ Reageer ook hier niet te impulsief, maar benoem de tegenwerping: ‘mag ik hieruit concluderen dat u de besparing te klein vindt?’ Zet de tegenwerping in perspectief: ‘u moet niet alleen naar het geld kijken, want op de lange termijn zal onze methode u enorm veel goodwill, free publicity en dus klanten opleveren.’

Tot slot nog wat do’s-and-don’ts voor een goede relatie met je publiek:

Zeg niet: 

‘Nee, dat is niet waar, dat klopt niet...’ 

‘Ik moet u tegenspreken...’

‘Als u goed geluisterd had...’

Zeg wel:

‘Ik begrijp wat u bedoelt. Ik kan me voorstellen dat u dat vraagt.’ (begrip tonen)

‘Hoe bedoelt u dat precies, kunt u daar een voorbeeld van geven?’ (doorvragen)

‘Dat verbaast me. Waar/wie/hoe heeft u deze cijfers...’ (context zoeken)

 

| Rubriek Presenteren

Nip nop nozzing

23 juni 2015

Eerder schreven we al over het Dr. Fox-effect: hoe kun je met een lege huls een heel publiek overtuigen? Dr Fox leek niet te overtreffen, maar Will Stephen komt een heel eind. Benieuwd hoe je met een goed gestructureerde presentatie de goed gestructureerde presentatie op de hak kunt nemen? Kijk vooral naar: Nothing

 

| Rubriek Presenteren

Het geheim van een aansprekende stem

16 december 2014

Ik hoor het aan je stemVoor meldkamercentralisten is goed stemgebruik soms letterlijk van levensbelang. Maar feitelijk speelt je stem ook een belangrijke (en zwaar onderschatte) rol in communicatie mét beeld. Hoe meer je kunt met je stem, hoe groter je impact. Krijg jij wel eens als commentaar dat je te snel praat of te monotoon? Je kunt er iets aan doen.

Varieer steeds in toonhoogte, volume en tempo!

Een van je belangrijkste werktuigen bij presenteren is je stem. Ook die moet je dus de aandacht geven die een professioneel instrument nodig heeft. Hoe kun je levendig spreken en je overtuigingskracht vergroten? Onderzoek wijst uit dat afwisseling het sleutelwoord is. Veranderingen in tempo, volume en toonhoogte geven de suggestie van een actieve, overheersende en open persoonlijkheid, iemand met veel wilskracht en zelfvertrouwen. Het geheim is dus: spreek dynamisch!

Is snel spreken erg?

Nee, in principe niet. Maar té snel wel. Wetenschappers van de Universiteit van Michigan publiceerden in 2011 een onderzoek naar het effect van spreekstijl bij commerciële gesprekken. Wat waren hun belangrijkste conclusies?

* Wanneer je vlot spreekt, met zo’n 210 woorden per minuut, ben je overtuigender dan wanneer je erg langzaam of erg snel spreekt. Hun verklaring: mensen die erg snel spreken komen onoprecht over en mensen die erg langzaam spreken niet al te slim of zelfs pedant.

* Sprekers die veel korte pauzes lieten vallen waren aanzienlijk overtuigender. Het is natuurlijk om zo’n vier tot vijf keer per minuut een pauze te laten vallen, aldus de onderzoekers. Zelfs sprekers die continu pauzes lieten vallen waren overtuigender dan sprekers die aan een stuk door praatten.

 Bij Valkenburg Trainingen vinden we dynamisch spreken zo belangrijk dat we tijdens diverse trainingen een stemcoach inschakelen. Elizabeth Ebbink bijvoorbeeld. Luister naar haar boodschap.

| Rubriek Presenteren

shake fold en rock & roll

18 juni 2013

Wie kent het niet: de neiging om te veel te willen vertellen in je presentatie en de angst om niet volledig te zijn. Maar wat doe je eraan? Bekijk dit filmpje eens. Een eenduidige, heldere boodschap en een voorbeeldige interactie met het publiek. Dat werkt! Ik droog mijn handen nu anders af…

 

 

| Rubriek Presenteren

Pagina 1 van 3