Een kluizenaar met charisma

een_kluizenaar_met_charismaHet zou een mooie boektitel zijn, maar hoeveel kluizenaars hebben we nog? Afgezien van onvrijwillig eenzame bejaarden zijn het er volgens mij niet zo veel meer. Toch is het wel een interessante vraag: kan een kluizenaar charisma hebben?

Factor 40 hebben we deze zomer niet echt nodig gehad, maar Faxtor X schijnt in ieder seizoen onmisbaar te zijn, of je nu popidool, topmodel of chef-kok wilt worden. Ook charismatisch leiderschap is onverminderd hot. Managersonline liet daarover onlangs een lichaamstaalexpert aan het woord. Hoe wordt u een charis-matische leider, was de hamvraag. De expert kwam met een aantal Do’s en Dont’s: 

Do's                                                                      Dont's

Een charismatisch leider:                                Een charismatisch leider:
1. komt naar je toe                                            1. sluit zich niet af
2. stelt vragen                                                    2. toont geen ongeduld
3. knikt en kijkt je aan                                      3. drijft zijn zin niet door
4. glimlacht                                                        4. breekt geen beloften
5. zegt ja en soms nee...                                  5. eist niet en zegt nooit nooit... 

Helaas dus weer een artikel waarin persoonlijkheid, communicatieve vaardigheden en charisma op één hoop worden gegooid. Want laten we wel wezen: deze D&D’s zijn heel goed om je communicatievaardigheden op te poetsen, maar of je je charisma er ook mee vergroot? 

Want wat is het eigenlijk: charisma? Eerst maar even terug naar de bron, de oude Grieken, die onze woordenschat met dit begrip hebben verrijkt. Wat blijkt? Het zelfstandig naamwoord ‘charis’ gebruikten ze niet alleen voor de schoonheid en de gratie die iemand uitzendt, maar óók voor de dankbaarheid daarover bij de ontvanger. Dat oorspronkelijke element van wederkerigheid is interessant. Kennelijk is charisma pas eeuwen later vooral een eigenschap van de zender geworden. 

Maar goed, laten we ons anno 2011 dan toch maar op de zender concentreren. Wie heeft er nou echt charisma? Zelf denk ik dan eerder aan iemand als Martin Luther King, Ghandi, Nelson Mandela, dan aan de winnaar van Holland’s got talent. Mensen die hun krachtige persoonlijkheid niet direct inzetten ter meerdere eer en glorie van zichzelf, maar voor een kansarm deel van de mensheid en die er bovendien in slagen hele volksstammen voor hun ideeën te winnen. De vraag waarom me niet meteen een charismatische vrouw te binnen schiet, schuif ik voorlopig nog even voor me uit. 

Door het gedrag van charismatische leiders nauwkeurig te analyseren, kun je ongetwijfeld vrij aardig in kaart brengen welke gemeenschappelijke factoren er in hun gedrag zitten. Sterker nog: dat is natuurlijk allang gebeurd. De charismatische persoonlijkheid staat ontspannen voor het publiek, ze treedt graag en gemakkelijk op de voorgrond. Ze durft zichzelf als expert neer te zetten en straalt zelfvertrouwen uit. Ze is overtuigd van haar boodschap en plaatst die in de belevingswereld van haar publiek. Ze maakt contact, weet precies wat de luisteraar nodig heeft en doet een beroep op diens emoties. 

Wil je meer charisma? Werk dan aan al die eigenschappen, is vervolgens de boodschap voor de gewone sterveling. Betekent dat dus ook dat je een charismatische leider kunt worden als je maar hard genoeg oefent? 

Ik weet het niet. Charisma lijkt me een combinatie van karakter, talent en oefening. En geluk natuurlijk. Want om het op deze plek nog één keer over Máxima te hebben: als ze niet met onze kroonprins was getrouwd, had ze zich misschien nooit ontwikkeld tot de zelfbewuste persoonlijkheid die heel Nederland om haar vinger wond. Wat dat betreft hadden de oude Grieken het goed gezien: voor charisma is een publiek onontbeerlijk. Jammer voor de kluizenaar. Al heb je van nature nog zoveel charisma, het werkt pas als iemand anders die toverkracht ervaart.

Reacties  

 
#3 stephanie 05-10-2011 11:33
Wat een mooi verhaal! Ik kan er ook niets mee met de do's en don'ts ! Charisma is voor mij iets wat je hebt en uitblinkt in het bijzijn van mensen of publiek om je heen. Wat mij betreft heb je geen groot publiek nodig om te weten of je charisma hebt.
Citeer
 
 
#2 Michiel Goosen 24-09-2011 15:43
Een goed verhaal. Mooi ook de combinatie van zender én ontvanger: zonder ontvanger geen charisma. Waarom de voorbeelden van een haast onbereikbaar niveau? Persoonlijk denk ik dat ook in de kleine omgeving van gezin, wijk, club of werk iemand mensen met charisma rondlopen die nou niet direct een potentiële Nelson Mandela zijn. Dat is nu juist zo mooi. Persoonlijkheid is inderdaad vrouwelijk, maar wie is nu het voorbeeld van de charismatische vrouw? Femke Halsema? Monic Hendrickx?
Citeer
 
 
#1 Pim Brackenhoff 21-09-2011 18:54
Hoe ver reikt het charisma van een kluizenaar?
Toen ik een aantal jaar geleden op Corfu wandelde kwam ik bij een berg waar bovenop een kluizenaar woonde. Hij kwam nooit naar beneden en werd onderhouden door de bewoners van het dorp . De paar mensen die ik sprak vertelden dat hij een man van weinig woorden was. Deze kluizenaar oefende aantrekkingskra cht uit op de dorpelingen die besloten hadden om hem te onderhouden en daar dagelijks een klim van drie kwartier voor over hadden. Hij liet hen vooral door zijn manier van kijken blijken dat hij het zeer op prijs stelde dat zij hem al die jaren voorzagen van de noodzakelijke levensbehoeften . Ook ik werd door deze kluizenaar aangetrokken maar ben uiteindelijk niet naar boven gelopen. De plaatselijke overheid had besloten om het bergpad naar boven sterk te verbreden en met bulldozers geschikt te maken voor 'four wheel drive cars'. De lelijkheid van het pad woog zwaarder dan de aantrekkingskra cht van de kluizenaar.
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen