Eindspel

Hamm_en_Clov

Respect is belangrijk. Dat kun je afdwingen, denkt PVV’er Harm Beertema. Daarom moeten leerlingen weer ‘Mevrouw’ en ‘U’ tegen hun juf zeggen. Volgende week stemt de Tweede Kamer erover. En terecht. Dus, lieve klanten, wil ik graag dat jullie me voortaan aanspreken met Mevrouw Valkenburg. Of met ‘Edelachtbare’ natuurlijk.

Zeg maar meneer Jansen heet het 'belangwekkende' plan waarmee de PVV het Jeugdjournaal haalde. En dat op de dag dat volgens de volwassenenjournaals voor de euro alarmfase rood is ingegaan. ‘Het eindspel’, aldus een financieel specialist.

Kwam het door de schrille tegenstelling? Of door mijn theateroren? Ik moest meteen aan Beckett denken, de Iers/Franse grootmeester van het absurdistische toneel. In zijn Eindspel laat hij ons kennismaken met Hamm en Clov, heer en knecht, die samen met Hamm’s ouders wachten op de totale kladderadatsch.

Hamm: Hoe laat is het?

Clov: Net zo laat als altijd.

Hamm: Heb je gekeken?

Clov: Ja.

Hamm: En?

Clov:  Niets.

Hamm: Het zou moeten regenen.

Clov: Het gaat niet regenen.

Heel vaak zullen we die tekst helaas niet meer horen. Noch die van Beckett’s bekendste stuk Wachten op Godot. Laat staan die van minder bekende toneelschrijvers. Want dankzij het absurdisme van de PVV, VVD en CDA is immers flink het mes gezet in kunst en cultuur. Het wordt kaal op de planken.

Zou het helpen als we de dames en heren bewindslieden en hun gedogers voortaan met U aanspreken? Zouden ze dan misschien snappen dat absurdistische rollen beter kunnen worden gespeeld door acteurs dan door politici?

Reacties  

 
#2 Jeroen 07-12-2011 09:18
Ik denk dat politici inderdaad meer acteur zijn dan vroeger. Het is een trend die ik overigens ook in mijn werk zie. Communicatie, interactie, rollen zijn steeds belangrijker geworden. Je zou dan ook kunnen zeggen dat acteervaardighe den steeds belangrijker worden voor iedereen en dus ook politici.
Respect voor elkaar is mijn inziens een basis behoefte om succesvol met elkaar om te gaan.

Ik denk niet dat PVV het in deze context zo bedoeld heeft. Daar zit meer iets van populisme. Het is ook niet te vergelijken met het eindspel rondom de euro.
Citeer
 
 
#1 Anne Marie Brand 05-12-2011 15:35
Bij het lezen van deze teksten, komt bij mij "Herenleed" naar boven, een tv-programma van twee heren die in een leeg landschap vragen aan elkaar stellen en elkaar antwoorden maar de antwoorden en vragen hebben eigenlijk helemaal geen betekenis, en voegen niets toe.
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen