Knappe bollen in komkommertijd

Patti_M._Valkenburg_Wat is er toch aan de hand met Nederland? Als de zoveelste BN’er een boekje heeft geschreven is hij niet weg te slaan uit de talkshows van zijn Hilversumse vriendjes. De uitreiking van de Libris-prijs? Het Boekenbal? De dans om de Gouden Kalveren? De usual suspects worden op de rode loper om een onbenullige quote gesmeekt…

Gisteren kreeg mijn zus Patti een Spinozapremie. Het is niet haar eerste prijs. Eerder won zij bijvoorbeeld een advanced grant van 2,5 miljoen euro van de European Research Council. Maar de Spinoza-premie is wel de absolute top voor een wetenschapper, het is zo’n beetje de Nederlandse Nobelprijs. Zus Patti, astronoom Heino Falcke en natuurkundige Erik Verlinde werden onderscheiden vanwege hun voortreffelijke, baanbrekende en inspirerende onderzoek. De laureaten zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren. Zij krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan onderzoek naar keuze. Niet zomaar wat, zou je zeggen. Camera loopt, zou je denken…

Dat klopt ook. Patti werd gebeld door het NOS-journaal, Uitgesproken, RTL nieuws en Knevel & Van den Brink. Dus zaten we met de hele familie al om zes uur in de startblokken voor het eerste NOS-journaal. Natuurlijk was het niet het eerste item. De opmars van de EHEC-bacterie gaat voor, geen probleem. Ook de prijsverhoging voor de kinderdagverblijven is belangrijk nieuws. De voorgeleiding van DSK voor een rechtbank in New York? Nou vooruit…

Toen veerden we op. Het was zover: de uitreiking van de Spinozapremies. Althans, dat dachten we. Na een korte intro nam de reportage een onverwachte wending. Kandidaten voor deze prijs zullen steeds moeilijker te vinden zijn, was de teneur, want de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs holt achteruit. De voice over verhaalde de rest van de tijd over de toenemende domheid van jongeren en de maatschappelijke kosten daarvan. Op de achtergrond fungeerden mijn zus en haar collega’s als bewegend behang.

Ik kon mijn ogen en oren niet geloven. Zoveel barbaarsheid. Als je je topgeleerden niet eens spreektijd gunt, hoe wil je dan ooit de kwaliteit van je onderwijs opkrikken? Natuurlijk ben ik enigszins gekleurd, want ik zeg het nog maar eens: Patti is mijn zus. Mijn zus. Eén van de toponderzoekers van Nederland, weggemoffeld in donker hoekje van het NOS-journaal.

Uitgesproken werd trouwens ook niks. Vanwege dezelfde komkommers en vanwege schilderende meisjes van vier. Of Patti het erg vond? Nee, hoor, met een heerlijk glas wijn ging ze plannen maken voor alle mogelijkheden die zij en haar 24 medewerkers nu hebben om haar droom te verwezenlijken. Maatschappelijk relevant onderzoek over kind en media.

O ja, voor Knevel & Van den Brink heeft Patti zelf bedankt, vanwege het late tijdstip. Dat bleek trouwens niet zo erg, want later begreep ik dat Gordon die avond is aangeschoven. Hadden ze toch nog een topper.

Reacties  

 
#1 Merve motorcu 20-06-2011 06:28
Het typeert hun manier van werken en bepalen wat ze onder de aandacht willen brengen. Deze heb ik mogen ervaren in 40 jarige loopbaan. Het is niet een kwestie van gebrek aan talent bij vrouwen maar ze willen ons liever niet zien op prominente plaatsen.
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen