Wij willen wolven

howling_wolf

Het begint met ‘er was eens… ‘ en het eindigt met ‘… lang en gelukkig’. Maar wat maakt sprookjes als Roodkapje zo onweerstaanbaar? Is het Roodkapje zelf? Nee, dat is eigenlijk maar een saai, braaf wicht, ook al huppelt ze per ongeluk van het rechte pad af. Grootmoeder? Bijziend en goedgelovig, ook al geen heldin. De wolf? Allicht! Het is de wolf met zijn aura van boosaardigheid en verderf die ons letterlijk en figuurlijk naar de strot vliegt.

Met zijn honderden miljoenen zagen we een sprookjeshuwelijk. William en Kate in Buckingham Palace. Maar we waren wat teleurgesteld. Oké: de ranke billen van zus Pippa hebben inmiddels een eigen site, maar we misten de romantiek, de tranen, het drama.

Gelukkig kregen wij Nederlanders een herkansing. Máxima werd 40 en we werden getrakteerd op een documentaire die ons een zeldzaam inkijkje in haar privéleven beloofde. En weer zaten we voor de buis. Zeker in het begin heb ik gebiologeerd gekeken hoe ze het doet. Want ze doet het goed, perfect zelfs. In ieder gesprek zoekt ze meteen de contactpositie: vriendelijk maar deskundig, open en zelfbewust. Het puntje van haar neus steeds gericht op het puntje van de ander, waardoor ze in haar houding een gelijkwaardige status opzoekt. Zo zien we een uiterst beminnelijke, benaderbare en wilskrachtige prinses. Ook als Máxima speecht, heeft ze een enorme overtuigingskracht. Haar stem wordt luid en krachtig, ze staat als een huis.

Maar na een half uur kijken vlakt het af. Weer Máxima die goede werken verricht, weer Alexander die de loftrompet zingt, weer de brave prinsesjes. Het wordt te schattig, te keurig, te geregisseerd. Opeens irriteert dat. Natuurlijk gun ik Máxima alle geluk van de wereld, maar ik wil niet steeds alleen de mand met lekkers voor oma zien, ik wil wolven!

Wat leren we hier van? Psychologen weten het allang: licht dreigende opmerkingen raken ons harder dan zoetsappige. We reageren scherper als we iets kunnen verliezen, dan als we iets kunnen winnen. Dramaturgen weten het ook: een held kan pas een held worden als ze eerst in gevaar is. Bij een presentatie kunnen we daar ons voordeel mee doen. Zit je publiek wat afwachtend achterover? Geef je verhaal de vorm van een probleem dat moet worden opgelost. Stel hen voor raadsels of dilemma’s en vraag om suggesties. In schema:

Situatie                Huidige of gewenste situatie

Obstakel             Obstakel voor de gewenste situatie (probleem)

Aanpak                Mogelijke oplossingen, maatregelen, ideeën, stappen

Plan                       Concreet voorstel (bijvoorbeeld beste uit A, vraag om besluit) 

Nog even terug naar de wolf. Die is op weg naar Nederland, zeggen biologen in de media. Ze kunnen na jarenlange afwezigheid ieder moment vanuit Duitsland onze bossen binnenvallen. Roodkapje, Kate en Máxima: wees gewaarschuwd…

Reacties  

 
#3 Marco van Stralen 10-06-2011 15:52
Als je dit leest kijk je er anders tegenaan (helemaal met het bericht van afgelopen dinsdag in de Volkskrant.

http://www.groene.nl/2002/11/de-bv-zorreguieta

Hier ligt iets te groeien wat later nieuws is. Maar wie durft? We willen allemaal in het sprookje blijven geloven.
Citeer
 
 
#2 Witha 07-06-2011 20:37
Dankjewel voor dit inspirerende blog.
Ik ga er zeker gebruik van maken.
Citeer
 
 
#1 Odile 07-06-2011 19:57
Mag ik je dan "Hood Winked" aanraden. Roodkapje kan Martial arts, Oma doet aan Extreme Sports en de Wolf is een journalist die uitzoekt wie de Goody Bandit is die het geheime recept van Oma's beroemde cookies heeft gestolen. Het verhaal begint bij het einde want, wat heeft zich nu toch allemaal afgespeeld in Oma's huisje.
Absolute aanrader met veel Vrouwen Power! En de Wolf, vindt de puzelstukjes bij elkaar waar we als kijker naar opzoek zijn. Samen met de dierenpolitie en een onverstaanbare eekhoorn.
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen