Levensregels voor beginners

blog2 In de loop der jaren heb ik heel wat boeken gelezen over leiderschap. Soms de moeite waard, maar vaak meer van hetzelfde. Veel competenties, veel modellen en vooral veel pagina’s.

Een welkome uitzondering is het boekje van Wil Derkse Een levensregel voor beginners met als ondertitel Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven. Een juweeltje over persoonlijk leiderschap. Zonder opsmuk laat Derkse zien hoe je in het hier en nu kunt leven, op basis van benedictijner kloostergeloften. Misschien weinig spectaculair, maar prettig down to earth. Van harte commitment geven, aandachtig luisteren en genoegen nemen met kleine (verbeter)stapjes: daar gaat om.

Een van Derkse’s essentiële levensregels is dat je leeft als permanente leerling en beginner. Zie jezelf niet als een gegeven maar als vraag. Iedere dag kun je zoeken naar kleine verbeteringen. Je stelt je steeds weer in staat om op weg te zijn. Dat onderweg zijn betekent openstaan voor groei. En dan weet je: ik ben nooit klaar. Daarin ligt een heerlijk geruststellende, milde en troostende waarde besloten. Je mag iedere keer beleven als de eerste keer.

Wat ook helpt is het benedictijner timemanagement. Daarbij gaat het om de moeilijke kunst van het beginnen en de nog moeilijkere kunst van het ophouden. Met als summum: de moeilijkste kunst de juiste balans van beginnen en ophouden. Beheers je die kunst, dan heb je het nooit meer druk, is het idee. Mij lukt dat eerlijk gezegd nog lang niet altijd, maar voor de eeuwige beginnen biedt iedere dag een nieuwe kans. Mooi toch?

Wil Derkse (Nijmegen 1952) is filosoof en chemicus. Hij bezet momenteel de Andreas van Melsen Leerstoel voor wetenschap, samenleving en levensbeschouwing. Een levensregel voor beginners kwam uit in 2003 maar is nog steeds verkrijgbaar. En voor wie al een e-reader heeft: het is ook als digitaal boek te koop!

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen