Hoe eet je een schoen?

20 december 2018

Charlie Chaplin eet schoenIk sluit het jaar tevreden af. Veel leuke klanten en bijzondere ontmoetingen. Een mooie nieuwe locatie op Maliebaan 51, en een super beoordeling op Springest: een 9,3 over honderd reviews (waarvoor mijn hartelijke dank).
Maar… sporten is er (weer) niet van gekomen en het laatste hoofdstuk van mijn boek over spreekangst laat nog op zich wachten. Dus de hoogste tijd voor een stoomcursus “Zo maak je goede voornemens wél waar”. Ook voor mij dus!

Hoe je SMART op je doel afgaat weet inmiddels iedereen: meetbare doelen formuleren. Als je vaardigheden wilt oefenen is dat ook een handig tooltje. Maar ik kan mezelf er niet toe zetten om die doelen op te schrijven, en ik huiver er ook voor om dat aan deelnemers te vragen.

Ik leerde van collega-trainers van de Dreamfactory, een trainingsbureau in acquisitie, een prima alternatief: LES & Actie. Sindsdien vraag ik alle deelnemers om mij na iedere trainingsdag een LES & Actie op te sturen.

* L is je leermoment
* E is je eyeopener
* S is de stof tot nadenken

Deze eerste bullets zijn vooral gericht op zelfreflectie en ontdekkingen op overtuigings- of identiteitsniveau.
Actie is dat wat je vanaf morgen in praktijk gaat brengen: concrete doelen die je gaat oefenen.

Deze mix doet veel meer recht aan de aard van een training en wat die je kan opleveren. Het houdt er rekening mee dat je op verschillende niveaus geraakt kunt worden.
Soms houdt iets je nog een tijdje bezig. Dan is het nog te vroeg voor actie. Heb je bijvoorbeeld net ontdekt wat jouw Kleine professor je influistert? Dan mag dat best even sudderen. Vraag je je nog af hoe jij invloed kunt uitoefenen op jouw Verschrikkelijke? Idem dito.

Onlangs vroeg een collega me: ‘Stel je moet een schoen opeten. Hoe zou je dat dan doen?’ Zeker voor vegetariërs is dat natuurlijk helemaal geen leuk klusje. Het eerste waaraan ik dacht was: ‘De binnenzool lijkt me enorm goor, dus ik begin met de veters.’

Ik vroeg het aan anderen. De antwoorden waren frappant. De een zou met de zool beginnen, dan was het ergste maar achter de rug. De ander juist met de neus, want dat was het beschadigdste stukje. De derde zou direct een vork en mes pakken want áls zoiets dan moet, dan wel in stijl. Over één ding waren we het eens; we zouden allemaal heel kleine stukjes afhappen en oppeuzelen.

Dat maakt van het opeten van een schoen natuurlijk nog steeds geen feest. Maar als er iets naars gedaan moet worden, zoals het uitvoeren van je goede voornemens, helpt het om kleine stapjes te zetten. Dus niet abrupt stoppen met roken, maar de eerste sigaret van de dag zo lang mogelijk uitstellen. Niet iedereen overladen met loftuitingen, maar eerst een één persoon een complimentje geven. Leg je doel niet te ver weg, dan kom je sneller in beweging.

Prachtige film over hoe een bergbeklimmer terugkomt in de bewoonde wereld door kleine uitdagende en haalbare doelen te stellen. Een aanrader: Touching the void

void

| Rubriek Persoonlijke profilering

Verhuisd!

20 juni 2018

IMG-20180620-WA0001Wat de Champs-Élysées is voor Parijs, en wat Unter den Linden is voor Berlijn, is de Maliebaan voor Utrecht. Sinds 1 mei houden wij er kantoor, op nummer 51. Goed bereikbaar met bus 8 en per OV-fiets, en nog steeds om de hoek bij Restaurant Buurten.


De vloeren van het historische pand verdragen slechts een beperkt aantal mensen per vierkante meter. Een welkomstborrel zit er daarom helaas niet in. Wil je toch snel een kijken komen nemen? Dan is onze Summerschool daarvoor prima geschikt. Je volgt een compact programma dat rekening houdt met jouw ambitie en leervragen. Tegen een zeer scherp kennismakingstarief.

De Utrechtse Maliebaan werd rond 1630 aangelegd om vooral studenten naar hartenlust te laten maliën. En dan hebben we het over een kruising tussen golf en crocket. Ondertussen is dat een echo uit een ver verleden, maar een sportief tintje heeft de lommerrijke laan nog steeds. Zo peddelden drie jaar geleden de deelnemers aan de Tour de France er overheen.

Valkenburg Trainingen - tdf

 

 

 

 De prachtige huizen uit de 19e eeuw waren ooit de woonhuizen van de rijken. Nu zitten er advocaten, makelaars, ITC-bedrijven en zzp’ers. Maar ter geruststelling: dat zie je niet terug in onze tarieven.

| Rubriek Uit de praktijk

VT-Summerschool 2018

20 juni 2018

Valkenburg Trainingen - SummerschoolOnze Summerschool biedt je de kans om een stoomcursusversie van onze populaire trainingen te volgen: Een tweedaagse Persoonlijke profilering & invloed, de tweedaagse De spreekangst voorbij en de eendaagse Het geheim van presenteren uit de losse pols.

Je kunt meedoen met de VT-summerschool van 9 - 13 juli of van 13 - 18 augustus 2018.

 

 

 

Profilering & invloed intensive
In 2 dagen de verkorte versie van de training persoonlijke profilering & invloed.
Een professional zijn is één, maar ook als professional overkomen, is nog een geval apart. Durf je tegenover gesprekspartners uit je comfortzone te stappen en voldoende ruimte in te nemen?
In deze training ontdek je waar je staat op de schaal introvert-extravert en daarmee ook hoe je scoort op de impactladder. De vraag is steeds: hoe kun je - vanuit je natuurlijke houding - je zelfverzekerdheid en je gedragsrepertoire uitbreiden, en daarmee je invloed vergroten?
Je hoeft geen blaaskaak te worden. Liever niet zelfs. Waar het omgaat is dat je jezelf warm en competent presenteert. En natuurlijk kijken we naar een goed verhaal over jezelf, hoe zet je jezelf neer en hoe zorg je dat je ontspannen, vakbekwaam en enthousiast overkomt?

Tijdsbesteding: 2 dagen
Data: dinsdag 10 juli en woensdag 11 juli,
Of woensdag 15 augustus en donderdag 16 augustus
Deelnemers: maximaal 5 deelnemers
Locatie: Maliebaan 51, Utrecht
Tijd: van 9:30 tot 16:30 uur
Prijs VT-Summerschool: € 600,- excl. dagarrangement à € 60,- per persoon per dag
Aanmelden

Het geheim van presenteren uit de losse pols
Uit je hoofd leren? Voorlezen? PowerPoint als spiekbriefje? Niet dus. We leren je hoe je je rode draad van een presentatie zo kunt noteren dat je tijdens je presentatie altijd een ‘routeplanner’ bij je hebt. Dat is het geheim van presenteren uit de losse pols. Deze masterclass tilt je presentaties definitief naar een hoger niveau. Je kunt snel en secuur een pakkend betoog voorbereiden, op basis van een goede, logische structuur. Je weet hoe je de grondbeginselen van de retorica kunt gebruiken om je verhaallijn extra zeggingskracht te geven.

Tijdsbesteding: 1 dag
Data: donderdag 12 juli of vrijdag 17 augustus
Deelnemers: maximaal 5 deelnemers
Locatie: Maliebaan 51, Utrecht
Tijd: van 9:30 tot 16:30 uur
Prijs VT-Summerschool: € 300,- excl. dagarrangement à € 60,- per persoon per dag
Aanmelden

Spreekangst
Spreekangst is een verzamelwoord. Het kan verschillende oorzaken hebben en op verschillende momenten toeslaan. Dus is het belangrijk om te onderzoeken hoe het bij jou werkt.
In deze training dring je stap voor stap je spreekangst terug. In een veilige sfeer dagen we je uit om jezelf krachtig neer te zetten. De groep bestaat uit maximaal vijf deelnemers. Groot genoeg om andere presentatiestijlen te zien en ervaringen te delen, klein genoeg om zelf veel te oefenen.
Na onze vijfstappenmethode ken je de oorzaken van je spreekangst en kun je die hanteren. Je kent bovendien de basisprincipes van een goede presentatie en kunt ze toepassen. Daardoor sta je ontspannen voor een groep en heb je meer plezier in presenteren. En dat merken je toehoorders ook!
Een intensive in spreekangst verhelpen bestaat niet. Om vrijuit te kunnen spreken moet je alle vijf stappen doorlopen. Daar gaat tijd overheen. Daarom een dag in juli en een dag in augustus

Tijdsbesteding: 2 dagen
Data: vrijdag 13 juli en maandag 13 augustus
Deelnemers: maximaal 5 deelnemers
Locatie: Maliebaan 51, Utrecht
Tijd: van 9:30 tot 16:30 uur
Prijs VT-Summerschool: € 600,- excl. dagarrangement à € 60,- per persoon per dag
Aanmelden

Try out: Een laatste check voor belangrijke presentaties!
Het is een gouden theaterwet: geen première zonder eerst een try-out. Om in te spelen, het verhaal te stroomlijnen en te ervaren hoe het publiek reageert. Ook voor een presentatie is een try-out geen overbodige luxe. Steeds vaker vragen klanten ons om even mee te kijken naar de bijna definitieve versie. Is de lijn helder? Is de spanningsopbouw in orde, of zijn er nog momenten waarop de aandacht verslapt? Hoe gebruik je je hulpmiddelen? Voegen ze voldoende toe?
Zo’n laatste check maakt je zeker van je zaak. Zeker bij een belangrijke presentatie blijkt het een zinvolle investering.

Tijdsbesteding: 2 uur
Datum: maandag 9 juli
Deelnemers: individueel
Locatie: Maliebaan 51, Utrecht
Tijd: in overleg
Prijs VT-Summerschool: € 250,-
aanmelden

| Rubriek Presenteren

De Officiersminuut, stressreductie in zestig seconden

07 mei 2018

Valkenburg Trainingen OfficiersminuutIn elke training die ik geef komt ie op een gegeven moment aan bod: de Officiersminuut. Het is een onmisbaar attribuut voor iedere spreker. Het is de snelste manier om stress te reduceren.

Hoe goed het werkt merkte ik toen ik trainingen gaf aan professionals in de ramp– en crisisbestrijding. Bondige, heldere presentaties zijn daar van levensbelang.
En dat gaat zo: is er sprake van een calamiteit? Dan plaatsen toegesnelde hulpverleners een 'copibak’ op de rampplek. Dat is een container die is ingericht als crisiscentrum. De hoofdofficieren van de verschillende hulpdiensten proberen ‘buiten’ zo snel mogelijk een beeld te krijgen van de omvang van de ramp. Daarna komen ze naar de copibak om hun eerste indrukken uit te wisselen. Dan is het cruciaal dat iedereen een juiste weergave geeft van wat hij heeft gezien.

Hoogste tijd voor de ‘Officiersminuut’. Voordat iedereen de Copibak binnenkwam vroegen we hen om samen een minuut stil te zijn, zodat iedere aanwezige voor zichzelf de zaken op een rijtje kon zetten. Daarna ging iedereen rustig en met overzicht naar binnen.

Zo'n bezinningsminuut helpt ook bij een presentatie of een vergadering. Gelukkig gaat het dan niet om een overzicht van slachtoffers, gewonden en gevaren. Waarom dan wel? Wat zet je voor jezelf op een rijtje in die kostbare minuut in de coulissen, in de lift of op het toilet?

Geef GAS!

Gedachte: label je fysieke reactie. Een stressreactie is de normaalste zaak van de wereld. Je hart klopt sneller, maar het is geen infarct. Je hebt je goed voorbereid, je weet waar je het over gaat hebben. Het publiek is misschien afwachtend, maar niet moordlustig. En bovendien: over een uur is alle leed geleden. Of misschien wordt het wel ontzettend leuk, waarom niet? Focus vervolgens op je doel: wat wil je bereiken? Wat moet straks je toehoorder doen, weten of kunnen?

Ademhaling; concentreer je even op je ademhaling, probeer die te vertragen door een paar rustige inademingen. Adem diep uit en pers ook het laatste restje uit je longen, waarna ze  zich weer kunnen vullen.
Of plant je voeten stevig op de grond. Doe je ogen dicht. Concentreer je op je ademhaling. Volg drie keer heel bewust de weg die je adem aflegt. Zet je buik uit en voel hoe de lucht binnen stroomt.

Spierspanning: hoe zit het de spanning in je nek, je schouders, je armen, je benen? Loop ze langs en probeer die spieren te ontspannen, groep voor groep. Span daarna al je spieren aan. Maar dan ook echt álle! Handen, gezicht, benen, buik, schouders. Hou dat twintig seconden vast en laat alles in één keer los. Voel hoe je spieren ontspannen raken. Herhaal dat eventueel.

De eerste keer dat je GAS geeft is het resultaat misschien nog niet meteen overweldigend, maar oefening baart rust. Door regelmatig “droog” te oefenen (dus zonder publiek), kun je de ergste stresspieken dempen. En het mooie is: als het lukt om je eerste zenuwen de baas te worden, dan maakt je lichaam andere hormonen aan dan wanneer dat niet lukt. Dit leidt tot een actieve instelling en prettige opwinding; of zelfs een lichte euforie als je merkt dat je je publiek voor je begint te winnen.

De Officiersminuut kun je overal en op elk uur van de dag inzetten. Als je van de ene vergadering naar de volgende bent gerend en even moet focussen. Voor een belangrijk gesprek. Als je door pech onderweg te laat arriveert. Als je proactief wilt reageren.

Nog niet overtuigd? Probeer het een keer. Kost je maar een minuut.

| Rubriek Persoonlijke profilering

Jas aan, jas uit

14 september 2017

Om jezelf goed te kunnen presenteren en profileren moet je allereerst beseffen wat je eigen drijfveren zijn, maar je moet je ook kunnen inleven in die van een ander. En dat laatste is een kwestie van empathie.

Dat geldt niet alleen voor gesprekken, maar ook voor een doelgerichte presentatie. Heb je voldoende aandacht voor je eigen doel? Prima, dan verdwaal je minder snel in de inhoud. Heb je voldoende aandacht voor je gesprekspartner of je publiek? Prima, dan heb je het perspectief van de ander goed in beeld en voelt die zich begrepen en gezien. Of zoals Abraham Twersky zegt: je moet tijdig van jas kunnen wisselen. Kijk en luister:

 

| Rubriek Presenteren

De verschrikkelijke...

14 september 2017

Dit is wat menigeen in dit jaargetijde overkomt: je bent terug van vakantie en relaxter dan ooit. Drie weken lang geen werkmail gelezen, geen kartrekkersoverleg gehad, laat staan een functioneringsgesprek. Maar dan is het weer maandag. En jawel, de eerste die je tegenkomt op kantoor is je Verschrikkelijke Collega/Klant/Leidinggevende. Weg energie, weg nieuw elan, weg zorgeloos bestaan. Wat nu?

Hoe kom je in godsnaam van hem af? Ontkennen kan niet. Van je af poetsen ook niet. Er een ander licht op laten schijnen wel. Vanuit een ander perspectief kijken.
Je Verschrikkelijke negeren lijkt veruit de aanlokkelijkste optie. Maar een nadeel van veel Verschrikkelijken is dat ze dat niet zomaar laten gebeuren. Ze volgen je als een schaduw.
Daarom is dit een handige optie 2: een bedoeling zien te ondekken in dit onvermijdelijke contact. Want hoe je Verschrikkelijke X er ook uitziet, er is doorgaans een reden waarom juist deze persoon op je zenuwen werkt. Want de meeste mensen die kampen met een Verschrikkelijke X komen hem in verschillende gedaanten en in verschillende levensfasen tegen. Het gaat dus meestal niet om die ene Verschrikkelijke tot wie je je in het hier en nu mee moet zien te verhouden, maar ook om al die andere soortgelijke Verschrikkelijken die al eerder je pad kruisten. De Verschrikkellijke is dat deel van je zelf dat je ontkent, waarvan je doet alsof het er niet is, maar dat altijd om erkenning zal blijven vragen. Let op: het is niet het zogenaamde ‘slechte deel’ van jezelf! Het is een deel dat graag mee wil doen en dat gezien wil worden. De Verschrikkelijke brengt je in contact met dat deel van jezelf.

En ja, dat is een stroef contact, want het gedrag van je Verschrikkelijke staat vaak haaks op (een van jouw) kernwaarden. Houd je van harmonie en nuance? Dan is jouw Verschrikkelijke waarschijnlijk erg direct of zelfs ronduit bot. Houd je zelf juist van van luid en duidelijk zeggen waar het op staat? Dan is je Verschrikkelijke tien tegen een iemand die omslachtig zijn woorden kiest en in jouw ogen nooit een standpunt durft in te nemen.
Maar nogmaals: je kunt je Verschrikkelijken best eens negeren, maar hem eeuwig ontlopen lukt zelden. Wat helpt is om uit te zoeken wat jouw Verschrikkelijke voor jou zo verschrikkelijk maakt, wat dat zegt over jezelf én hoe je beter met jullie verschil in waarden kunt omgaan. Dat is een van de onderwerpen van de training Profilering & invloed. Daarin komt bijvoorbeeld aan de orde hoe je je ergernis kunt ombuigen naar positieve communicatie, met respect voor ieders waarden, die het samenwerken vergemakkelijkt. En dat heeft trouwens niet alleen voordelen voor je werkende leven, maar ook voor het omgaan met je Verschrikkelijke Buurman/Kleine neefje/Nieuwe Vriend van je Ex.

Neuropsycholoog Erik Scherder zegt in een artikel in De Standaard:
‘Als je je moet inspannen om een probleem op te lossen, krijg je meer verbindingen in je hersenen, meer complexiteit. Dat is goed. Tijdens een lezing maak ik vaak het grapje: heeft u een rotcollega? Ideaal. Want dan moet je daarmee leren omgaan, het prikkelt je hersenen.’
Dus neem een voorbeeld aan de hoofdpersoon van dit filmpje. Onderzoek je schaduw en probeer te achterhalen wat die van je wil.

 

| Rubriek Persoonlijke profilering

Stemmen geanalyseerd

20 maart 2017

Ik hoor het aan je stemVeel van onze klanten kennen Elizabeth Ebbink uit de training Profilering & invloed en van de opleiding tot presentatiecoach.

Ze is met regelmaat in de media te zien en te horen. Vlak voor de verkiezingen analyseerde zij de stemmen van de lijsttrekkers. Benieuwd? Luister dan naar dit fragment.

 

| Rubriek Presenteren

De nieuwe goudkoorts

20 maart 2017

Het goud van de 55-plusserCollega Kathinka Fortuin schreef het boek Het goud van de 55-plusser.

Dit 'goud' vormt het kapitaal van een generatie die een leven lang geleerd heeft. Daarmee is het boek een pleidooi voor de herfst van het leven. De herfst is een essentieel en rijk onderdeel van onze levenscyclus, dat kan worden ingezet om de output van organisaties te verhogen. Het boek schetst wegen om jonge en oudere werknemers met elkaar te verbinden, opdat zij kunnen profiteren van elkaars inzichten en kunnen bijdragen aan elkaars ontwikkeling als mens en als professional.

 

 

| Rubriek Boeken

Wat zij net zei

19 maart 2017

manterruptingOoit zat ik in een Vereniging Van Eigenaren. Met alleen mannen. En niet zomaar mannen, nee, drie mannen vol dadendrang die panden opkopen, opknappen en verhuren. Die dagelijks doorpakken, hard praten (want dan schiet het op) en niet luisteren (want dan schiet het nog sneller op).

De eerste vergadering leek het alsof ik minstens 150 jaar was teruggeworpen in de tijd. 163 jaar om precies te zijn: de tijd waarin kiesrecht nog was voorbehouden aan mannen met een bovenmodaal inkomen en Aletta Jacobs nog geboren moest worden. De drie heren zaten zo evident niet op mijn inbreng te wachten dat ik het niet eens probeerde. Ik knikte maar wat, deed alsof ik geboeid was en verbeet mijn ergernis.

De volgende vergadering zou het anders gaan, nam ik me heilig voor. Aldus geschiedde. Ik mat mezelf een hoge status aan (nog even opfrissen wat statusgedrag is?). Ik zat rechtop, keek de mannen nadrukkelijk aan en onderbrak hén. Ik zei wat ik wilde zeggen, niet één keer, maar steeds opnieuw, onder het motto “voor herhalen, toets 1”.

Werkte het? Absoluut! Ze konden niet meer om me heen. Maar mijn ‘likeability’ was tot nul gereduceerd. Comfortabel? Nee. Had ik veel gewonnen? Integendeel. De sfeer was akelig en de follow up was nihil; afspraken werden niet nagekomen en de volgende vergadering liet lang op zich wachten.

Dus dit is de spagaat: gedraag ik me vriendelijk en meegaand, dan word ik niet serieus genomen. Stel ik me zelfverzekerd op, dan ben ik een bitch die als hinderlijk en onvrouwelijk aan de kant wordt gezet.

Nu ben ik niet de enige die daarmee te maken heeft. Nog steeds worden deskundige vrouwen te vaak overruled. Er is zelfs een term voor bedacht: manterrupting, ofwel het onnodig onderbreken van een vrouw door een man. Bekijk dit filmpje.
En bovendien: niet alleen worden vrouwen vaker in de rede gevallen, ze krijgen ook minder waardering voor hun bijdrage in teamverband. “Gender bias”: de vaak onbewuste neiging om meer waarde te hechten aan de woorden en daden van mannen dan aan die van vrouwen (Madeline Heilman, New York University, 2005).

Daar hebben trouwens niet alleen vrouwen last van, daaronder zuchten ook mannen die niet passen in het profiel van de zelfbewuste aanpoter. Mensen die zich niet gedragen volgens het stereotype van hun eigen sekse (lage-status-gedrag voor mannen, hoge-status-gedrag voor vrouwen) worden immers negatief beoordeeld. Het Backlash-effect heet dat (zie: Rudman en Phelan, de Status Incongruency Hypothese, 2012). Niet voor niets werd naast Marianne Thieme ook Emile Roemer consequent als verliezer aangewezen in de verkiezingsdebatten.


Zo word je gehoord en gezien: drie tips
Is er in de afgelopen 163 jaar dan echt helemaal niets veranderd? Zeker wel: ook vrouwen hebben ondertussen kiesrecht. Ze gaan massaal naar de universiteit en nemen steeds vaker vooraanstaande posities in.
Toch komen in onze training Persoonlijke profilering & invloed veel deelnemers onder andere met de vraag “hoe zorg ik dat ik echt word gehoord in een vergadering?”
Voor de duidelijkheid: Valkenburg Trainingen is geen bureau speciaal voor vrouwen. Waarom zouden we? Juist de mix van leeftijd en geslacht blijkt keer op keer boeiend. Onderstaande drie tips zijn dan ook bedoeld voor iedereen die zijn zeggingskracht wil vergroten.


1. Wat zij net zei
Om te beginnen een tip uit het artikel “Wat zij zegt, dat is echt een goed idee” van Anouk Vleugels in NRC. De intro daarvan luidt als volgt: “Vrouwen worden vaker in de rede gevallen dan mannen en krijgen minder waardering voor hun werk. Stafleden in het Witte Huis hebben er al iets op gevonden: tijdens vergaderingen fungeren ze als elkaars ‘versterker’. Dat werkt.”
Kort gezegd komt het hierop neer: je spreekt van tevoren met iemand af dat de een het punt van de ander herhaalt. Niet in dezelfde woorden, maar wel met zinnen van gelijke strekking; en zo mogelijk met een ander voorbeeld, zodat je niet kan worden beschuldigd van napraten.
Amplificatie wordt dat genoemd: je stem klinkt dubbel zo ‘hard’. Ga niet naast elkaar zitten en reageer als “versterker” ook niet onmiddellijk op de eerste bijdrage. Houd liever enige afstand in ruimte en tijd, en begin je bijdrage met iets als “wat Brigitte net zei, dat lijkt me nou echt heel bruikbaar.”
Daar ben ik in een training mee aan de slag gegaan. In de pauze heb ik twee deelneemsters even apart genomen en hen geïnstrueerd. De andere wisten van niets. De ingehuurde acteur had ik juist de opdracht gegeven om een hoge status aan te nemen, veel te onderbreken en het woord te nemen. En wat bleek? Het werkte. Zowel de acteur (die ook niets wist van het “bondje”) als de andere deelnemers namen veel meer notie van de versterkte boodschap en reageerden er positiever op. Daarmee is geen wetenschappelijk bewijs geleverd, maar frappant was het, dus probeer het eens.


2. Blijf in de contactpositie
Het schakelen tussen hoge en lage status is belangrijk. Met een hoge status kom je eerder deskundig over, met een lage status vooral vriendelijk en benaderbaar. Train jezelf in de zogenaamde ‘contactpositie’. Van daaruit kies je steeds of je naar een hoge status gaat of juist naar een lage. Zo bouw je beurtelings aan je deskundigheid en je likeability. Daarmee vergroot je je invloed enorm!
Is je voorkeursgedrag vriendelijk en benaderbaar? Werk dan aan je hoge status. Ben je juist geneigd wat hoger van de toren te blazen? Werk dan aan je benaderbare kant.


3. Oogcontact nodigt uit!
Wie kijk je aan nadat je iets hebt gezegd? Mannelijke én vrouwelijke sprekers zijn geneigd om op dat moment vaker een man aan te kijken. Die dat doorgaans opvatten als een uitnodiging, met als gevolg dat mannen vaak als eerste reageren en ook meer aan het woord zijn (Tineke Willemsen, Universiteit van Tilburg).

Probeer eens om daar rekening mee te houden. Richt je op een potentiële medestander en niet op iemand van wie je meteen tegenvuur kunt verwachten.

| Rubriek Persoonlijke profilering

Pagina 1 van 4